De Dutch Summer Dance Course is een enerverende dansgebeurtenis waar je bij wilt zijn.

Van maandag 1 t/m 13 augustus 2011 organiseerde De Dutch Don’t Dance Division met Ballet & Co voor de zesde keer een internationale danscursus waarin het Nederlandse dans erfgoed centraal staat.

Cursus in Korzo 

De cursus vindt dit jaar plaats in Theater Korzo in Den Haag en er heerst een bruisende sfeer: er wordt niet alleen hard gewerkt maar er is ook duidelijk gekozen voor een randprogrammering: een picknick, een boottocht, gezamenlijk eten, bezienswaardigheden bezoeken, een paneldiscussie met ex-dansers en als klap op de vuurpijl een interview met de éminence grise van de dans: choreograaf Hans van Manen. Al met al biedt de cursus een compleet programma waarbij je dans in alle opzichten beleeft.

Pull the floor up in your plié

Glen Eddy was sterdanser bij het Nederlands Dans Theater (dat waren ze – ook in zijn tijd – eigenlijk allemaal) en is nu internationaal gastdocent. De lange benen en armen die herkenbaar waren aan de ex-danser worden in zijn balletles ook geaccentueerd en het liefst laat hij dansers in bewegingen zich volledig uitstrekken en grote cirkels beschrijven.

Wil je een docent optimaal oefeningen zien voordoen dan ben je bij Shirley Esseboom aan het goede adres. Tot in de perfectie voert ze alle oefeningen bliksemsnel uit, met maximale uitdraai en alle posities brandschoon. Het niveau in haar balletles is hoog en er zijn studenten van dansacademies hard aan het werk. Ze ontvangen persoonlijke correcties tot het gewenste resultaat zichtbaar is.

summer course 1

Je mag oh of au zeggen maar je moet wel doorgaan

Aan de overkant van de klassieke les lijkt er van alles te gebeuren. Hier is een dame aan het werk waar meer dan 45 jaar danservaring doorheen ademt: Louise Frank. Zij heeft een indrukwekkende staat van dienst als danseres bij gezelschappen als de Martha Graham Dance Company. Haar les leeft: ze is vrolijk, luid en dient de dansers alle wijsheden over dans toe die er voorhanden zijn op dat moment.

De oefeningen die hier worden gebruikt zijn lang en vormen een klein ballet op zich. Delen ervan zijn ‘du moment’ gemaakt maar worden ook gebruikt op een tussen- of eindpresentatie van de cursus. De dansers zijn bezorgd dat ze fouten gaan maken maar Louise stelt ze gerust. ‘Als je het werkelijk fysiek beleeft, maak je geen fouten’. 

Learn from the past, step into the future

Tijdens de cursus is geen bezoek van een artistiek leider van een dansgezelschap gepland: dansers kunnen zich zonder prestatiedruk volledig concentreren op de lessen en workshops en daarnaast veel plezier hebben. Het thema dit jaar is ‘Learn from the past, Step into the future’ maar er worden ook moderne workshops gegeven zoals een multimediale sessie met choreograaf David Middendorp waarbij gebruik wordt gemaakt van audiovisuele middelen en dans.

Ook vindt er een improvisatieworkshop plaats met Sjoerd Vreugdenhil, choreograaf/docent en ex-danser bij Forsythe. In een halfdonkere presentatiestudio staan dansers in een cirkel en worden ter plekke bewegingen uitgevoerd waarbij Sjoerd het initiatief neemt. Zonder dwang vindt dans plaats en maak je deel uit van een ‘samen leren’ concept waarbij de docent als een coach optreedt die je begeleidt in bewegen.

Hans van Manenhans van manen summer course

Een pronkstuk van de cursus is het interview met choreograaf Hans van Manen. Dit vindt plaats in strandtent De Fuut waar ook een lekkere maaltijd wordt aangeboden. Er is een speciale en gezellige ambiance en je hebt het gevoel bij iets bijzonders aanwezig te zijn. Kortom: we genoten van een boeiend bezoek. De Dutch Summer Dance Course is een enerverende dansgebeurtenis waar je bij wilt zijn!