Gezien: vakkundige eindvoorstelling dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium

Het Koninklijk Conservatorium presenteert de eindvoorstelling van de dansvakopleiding met toptalenten die allemaal goed terecht zijn gekomen.

Van plaatselijke balletschool naar eindvoorstelling dansvakopleiding

Je hebt geluk als een spaarzaam talent van een plaatselijke balletschool aangenomen wordt bij de dansvakopleiding aan het Koninklijk Conservatorium (KC). Maar aan het eind van de opleiding moet het talent ook nog eens een contract krijgen bij voorkeur bij een van de vier topballetgezelschappen in Nederland. De eindvoorstelling van het KC in Den Haag liet zien dat veel meisjes en jongens (!) die ambitie hebben.

Het KC heeft twee toptalenten in haar gelederen: Floor Eimers, winnares Avond van de Jonge Danser in Nederland en Sem Sjouke, die na de zomer aan de slag gaat bij het American Ballet Theatre II in New York. Floor zal zich gaan bewijzen tijdens de internationale versie van de Avond van de Jonge Danser begin juli 2011 terwijl Sem dit al heeft gedaan als enige Nederlandse danser in de finale van de Prix de Lausanne 2011.

De voorstelling

Het eerste stuk Petit Prélude van Monique Sand was een uitstekend uitgevoerde showcase van ballettechniek waarbij hapklare brokken dans elkaar vlot afwisselden. De solo Mopey van Scapino Ballet Rotterdamse huischoreograaf Marco Goecke was zeer indrukwekkend. De uitvoering kon een tikkeltje spannender maar danser Richel Wieles revancheerde zich volledig in On An Overgrown Path met lastig aan te leren Jiri Kylián-materiaal. De dansers waren krachtig, flexibel en snel met als uitblinker Kim van der Put, dit alles dankzij instudering door de grande dame van het NDT, Arlette van Boven.

Emeralds van George Balanchine kwam, hoewel zeer vakkundig gedanst, wat gedateerd over, al dan niet vanwege de uiteraard groene kostuums. Op jazzmuziek een ballet maken is altijd gewaagd, toch pakte het goed uit voor choreografe Tessa Cooke. Dansers Anna Benyo en Pascal Schut dansten speels rond het liefdesthema en zorgden voor een prachtige uitvoering. (Hoe ver is de afstand tussen academie en gezelschap?) Een historisch Roemeense dans bracht je in gedachten terug tot de tijd voordat ballet bestond: mensen willen door de eeuwen heen graag dansen en gezien worden, omdat je het goed kunt of goed wilt kunnen.

Gezien: 28/06/2011

Waar zijn de hierboven genoemde dansers in 2020?

Floor Eimers: tweede soliste Het Nationale Ballet

Sem Sjouke: grand sujet Het Nationale Ballet

Kim van der Put: danseres Introdans

Pascal Schut: danser Introdans

Richel Wieles: danser Ballet Ireland

 

(foto boven naar origineel Antoinette Mooy)