Interview Martin Meng, internationaal gastdocent

Het eerste interview dat op Danspubliek.nl werd geplaatst in 2011 is met Martin Meng. Wat kun je van deze ervaren balletdocent leren?

Martin Meng kreeg zijn balletopleiding aan de Nationale Balletacademie aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en bestudeerde later bij vele grote leraren de grote klassieke stijlen als de Russische Vaganova-school, de Bournonville stijl en die van Georges Balanchine. Na zijn dansersloopbaan bij onder andere Het Nationale Ballet, The National Ballet of Canada en dat van de Deutsche Oper Berlin, ontwikkelde hij zich als balletmeester en balletpedagoog. (Bron: TheaterEncyclopedie)

Hoe bereik je de top in dans of ballet?

Consequente discipline, het plezier in de dans niet verliezen en de hoogte- en dieptepunten met een beetje ‘professionele’ afstand zien, en deze dus niet te persoonlijk nemen!

Hoe ga je om met tegenslagen in ballet?

Ga terug naar de basis, naar je dansplezier, dat is van jou alleen. Je bent menselijk gezien niet meteen minder waard wanneer je tegenslagen in je balletloopbaan hebt. Tegenslagen maakt iedereen mee.

Kun je met beperkingen als danser succesvol worden?

Ja, soms kun je juist daardoor meer diepgang krijgen. Maar het kost hierdoor wel nog veel meer moeite en het kan daarom wel eens erg zwaar worden. Belangrijk is dat je jezelf met je beperkingen accepteert, zodat je hiermee nuchter en doeltreffend om kunt gaan.

In hoeverre is een danser een solist of een teamworker?

Je bent natuurlijk in de les met jezelf alleen, je moet heel hard aan jezelf werken om je eigen specifieke talent te vergroten, je eigen specifieke zwaktes te verkleinen. Maar je moet daarna in de repetities heel goed samen werken, zeker als je in een groepsdans staat.

Wat spreekt jou aan in dansers?

Muzikaliteit, het diepe beleven van de muziek, het ‘meezingen’ in het lichaam en in de bewegingen. Overgave en passie!

Wat spreekt jou aan in je leerlingen?

Openheid, eerlijkheid en als ze je vertrouwen en daardoor ook moedig zijn, kun je soms deuren voor ze openmaken en dat is geweldig.

In hoeverre zegt dans iets over een persoon zelf?

Je kunt behoorlijk wat over iemand zien in de dans. Hoe meer je van jezelf durft te laten zien, hoe groter de kans op succes is!

Tot slot

Geniet van het ongelofelijke voorrecht als je met deze prachtige kunst je brood mag verdienen, het duurt maar heel kort en elke kans komt maar 1 keer!

 

(foto: Daisy Komen)