Inzending Dansfoto van het Jaar 2016: Goran Turnsek

Goran Turnšek dingt mee naar de titel Dansfoto van het Jaar 2016. Lees meer over zijn foto en bekijk deze op volledig formaat.

Tot 1 januari 2017 kunnen fotografen een dansfoto insturen voor de verkiezing Dansfoto van het Jaar 2016. In januari stelt een jury bestaande uit Petrovsky & Ramone en de Cubaanse fotograaf Gabriel Davalos een shortlist van genomineerden op, daarna kan het publiek stemmen. Van vrijdag 27 januari t/m zondag 12 februari 2017 zijn de foto’s te zien tijdens het CaDance festival in Theater aan het Spui en het Korzo theater. De winnaar wordt op 4 februari na de voorstelling PARA | DISO Revisited van ICK in Theater aan het Spui bekendgemaakt.

Over de foto van Goran Turnšek

De foto valt in de categorie Overig en maakte deel uit van de fotoserie en tentoonstelling Second Stage. Afgebeeld is Juanjo Arques, choreograaf. Danste met Het Nationale Ballet. Gestopt met dansen in 2012. “Ik mis het podium niet.”

Over Second Stage

De meeste topsporters gaan voor hun veertigste met pensioen. Of, als ze nog niet op hun lauweren kunnen óf willen rusten, laten ze zich omscholen om op een minder intens fysiek niveau een andere loopbaan op te bouwen. Niet alleen de profvoetballer, turner of wielrenner moet rond z’n vijfendertigste serieus gaan nadenken over de volgende stap, dat geldt ook voor de professionele danser. In Turnšeks ogen biedt een nieuwe carrière na de dans toch ook een soort van podium, waarop performance een rol speelt of te spelen heeft. Geen performance zonder publiek natuurlijk en de camera is voor Turnšek een nieuw theater geworden, een stand-in voor het publiek.

De geportretteerde dansers in Second Stage project hebben gebruik gemaakt van de regeling Omscholing Dansers Nederland.

Goran Turnšek

Goran Turnšek (Slovenië, 1978) danste onder meer bij Krisztina de Châtel, Piet Rogie en Nicole Beutler. Tijdens zijn dansloopbaan ontwikkelde hij al belangstelling voor de relatie tussen dans en fotografie. Turnšeks werk werd genomineerd voor de Unseen Dummy Award 2015 en de SO 2015 Award (Selection of Dutch photography).

Ga naar de website van Goran Turnšek

De volledige foto (klik voor groter formaat):

 

Meer informatie Aanmelden fotografen

 

Wist je dat binnenkort de Dansfotokalender 2017 verschijnt?


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.