Toon Lobach van gymnasium naar NDT 2. Hoe deed hij dat?

Toon Lobach rondde zijn gymnasium af en kreeg buiten de gebaande paden om een contract bij NDT 2. Hij snapt nog niet hoe het allemaal lukte.

Want steeds na je lessen aan het Spinoza Lyceum door naar je danslessen, het was eigenlijk gekkenwerk. Zo zegt de jonge Toon Lobach. Nu kan hij goed op die periode terugkijken. Want zijn dansloopbaan bereikte kort geleden een sneltreinvaart. Zijn droom: een plek bij het beroemde Nederlands Dans Theater, is uitgekomen.

Talent van Toon

En het mag best gezegd. Toon is een groot danstalent. Zo een dat direct opvalt. Toch vond de academie in Amsterdam niet dat hij het niveau van de klassieke balletopleiding aankon. Daarom boden ze Toon de mogelijkheid om binnen de academie op een andere manier verder te gaan. Een kans die hij met beide handen aangreep. Maar hoe kwam Toon met dans in aanraking? 

Gegrepen door dans

‘Ik danste eigenlijk al vaak thuis in de woonkamer. Daarna volgde ik allerlei lessen in dans of theater: ik volgde musicallessen, tap, streetdance bij onder andere Amsterdam Dance Centre en balletles bij Lucia Marthas. Ook nam ik les bij het Nationaal Jeugd Musical Theater en deed nog even mee aan de musical Kruistocht in Spijkerbroek. Maar ik werd vooral gegrepen door dans toen mijn moeder me in Amsterdam meenam naar een voorstelling van het Nederlands Dans Theater. Ze ging altijd al naar dansvoorstellingen, en vooral van NDT. Toen we terug fietsten na die voorstelling wist ik wat ik wilde: er helemaal voor gaan in dans.’

Toon Lobach

(foto: Michael Slobodian)

5 O’Clock Class

Bij de Theaterschool Amsterdam, nu de Academie voor Theater en Dans, deed Toon mee aan de 5 O’Clock Class. Volgens de academie de ‘meest veelzijdige, allround vooropleiding voor hedendaagse dans die er in Nederland is.’ Het uitgangspunt van de lessen is leerlingen op een niveau te brengen waarmee ze na de middelbareschooltijd auditie kunnen doen bij een van de hbo-dansopleidingen. Na vier jaar lessen en zijn diploma aan het gymnasium, was het voor Toon tijd om door te stromen. Maar dat zag de Amsterdamse academie in eerste instantie niet zitten.

‘Ik twijfelde daarop wat te doen: ik kon naar de Codarts opleiding in Rotterdam, of naar de meer klassieke dansvakopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Toen kwam van de academie in Amsterdam het bericht dat ik een aangepast programma bij ze mocht volgen: ik kon uit de diverse lessen kiezen wat ik wilde. Dat was helemaal geweldig!’

Naar NDT2

Het programma wierp vruchten af: tijdens zijn laatste schooljaar kreeg Toon van NDT 2 een stagecontract aangeboden. Daar moest hij wel eerst auditie voor doen. Na een half jaar kwamen de audities voor een echt contract bij het jongerenensemble eraan.

‘De eerste keer auditie doen bij NDT ging nog wel. Ik had zoiets van: je kunt het altijd proberen, we zien wel hoe het gaat. Het viel daarom even tegen dat je na een half jaar dansen bij het gezelschap, ze kennen je inmiddels als danser, opnieuw auditie moest doen. Je hebt dan toch meer te verliezen. Maar ik nam veel rust die dag en probeerde niet zenuwachtig te zijn. Gelukkig was de sfeer ook best relaxed. Iedereen begreep wel dat je gewoon werk zoekt bij een van de beste gezelschappen ter wereld. ‘

En nu? Toon kreeg afgelopen weekend te horen dat hij is aangenomen! Van dansen in de huiskamer, tot veel lessen volgen, sjezen van gymnasium naar danslessen en uiteindelijk volharden in audities: zijn droom van een plek bij Nederlands Dans Theater is opeens werkelijkheid. En nu kan zijn trotse moeder terugfietsen van een voorstelling, wetende: dat is mijn zoon die daar danste!

In beeld

Wil je zien wat voor een danser Toon Lobach is? Bekijk deze video van TedX eens.

‘Het was alles improvisatie. Ik kende wel de muziek en wist welke kant ik op moest. Maar het was ook best eng, in een zaal vol studenten die ook niet wisten wat hen overkwam.’

Lobach de film

Filmmaker Marja de Vries volgt Toon en zijn broer Willem al een tijd met de camera. Vooral het contrast van de extraverte Toon de danser, en zijn broer Willem, de meer schuwe van de twee, spreekt haar aan. Lobach de film heet het project. En via Cinecrowd is er nu voldoende budget om de film te produceren. De komende tijd zul je vast meer van Toon te zien krijgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.