Bolshoi Babylon nieuwe film over intriges Bolshoi Ballet

Een nieuwe film over het Bolshoi Ballet met de veelzeggende titel Bolshoi Babylon is uit. De film werpt een blik op de dramatische ontwikkelingen rond de zuuraanval in 2013 op artistiek directeur Sergei Filin.

bolshoiRegisseur Nick Reed was toevallig in Moskou om een film te maken over een beruchte Russische gevangenis toen de zuuraanval op Filin plaatsvond. Reed besloot ter plekke de camera’s op deze gebeurtenis te richten. Met HBO Productions en partners als de BBC en Arte is nu het eindproduct Bolshoi Babylon tot stand gekomen.

De trailer van Bolshoi Babylon opent met magische blikken op het toneel. Dan volgen historische beelden van de secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie Jozef Stalin, Leonid Brezjnev en Boris Jeltsin, ex-president van Rusland. Onder de kop: Russia’s Crown Jewel.

Vervolgens zie je de pay-off: ‘waar het echte drama – zich voor het eerst – niet op het toneel afspeelt’. Bolshoi Babylon combineert de schoonheid van ballet met de zwarte kant van het kunstenaarschap, zoals de film Black Swan dat eerder deed. Met het thema van de zuuraanval en jaloezie en intriges werpt de regisseur een blik op het Bolshoi Ballet zelf en de Russische samenleving.

Benieuwd? Bekijk de trailer hier:

Inmiddels is een opvolger benoemd van Sergei Filin: Makhar Vaziev. Een interessante keuze: Vaziev was balletdirecteur bij het beroemde Mariinsky Theater in St. Petersburg.

Bolshoi Babylon was te zien tijdens het IDFA festival en zal te zien zijn op HBO.


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.