Sterballerina Diana Vishneva op Holland Dance Festival en meer…

Het Holland Dance Festival start op donderdag 28 januari 2016 in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Het programmaboekje staat alvast vol met te verwachten hoogtepunten. Zoals optredens van Diana Vishneva en Kyle Abraham.

Het tweejaarlijkse Holland Dance Festival is opgericht in 1987 en bestaat bijna 30 jaar. Ooit begon het bij de bouw van het Lucent Danstheater, nu start het festival in het Zuiderstrandtheater, een bijzonder en tijdelijk onderkomen aan het strand. Daarna speelt het festival in diverse steden en in het satelliettheater van het festival: Theater de Veste in Delft.

Het festival trapt af met het Source of Inspiration Gala. Niemand minder dan sterdanseres Diana Vishneva van het Mariinsky Ballet geeft een gastoptreden. De Russische ballerina hoeft geen onbekende te zijn in Nederland. NTR Podium volgde haar tijdens een eerder verblijf in Nederland (zie de film). Daarnaast was Samuel Wuersten, artistiek directeur van Holland Dance Festival, dit jaar curator van het Content-festival van Diana Vishneva in Moskou. In 2015 werkte Vishneva bovendien samen met choreograaf Hans van Manen.

De Nederlandse danskunst wordt in Rusland dus gewaardeerd. Maar Nederland verwelkomt op haar beurt dans uit het buitenland, zoals tijdens het Holland Dance Festival. Kyle Abraham is daarbij een opvallende naam. Deze danser/choreograaf uit Pittsburgh, USA, leefde eerst van voedselbonnen tot een Genius Grant van 625.000 dollar van de MacArthur Foundation zijn danscarrière later een enorme boost gaf.

Voorbeelden van de adembenemende danser Kyle Abraham zijn Martha Graham en Andy Warhol. De 38-jarige choreograaf die bekend staat om een heldere stijl en creatieve visie op actuele kwesties heeft zijn eigen gezelschap Abraham.In.Motion en maakt daarnaast werk voor onder andere het Alvin Ailey American Dance Theater. Zijn werk Pavement, te zien tijdens het Holland Dance Festival, is een ‘herverbeelding’ in dans van de Amerikaanse dramafilm Boyz n The Hood.

Maar er is nog veel meer dans om je vingers bij af te likken tijdens het Holland Dance Festival. Zoals Ballet Black, Akram Kahn, Eric Gaulthier, ga zo maar door.

Ga daarvoor naar de website van het festival


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.