Afscheid van Gérard Lemaître: tragikomisch acteur van de danswereld

Gérard Lemaître is overleden. Op zaterdag 17 december nam het publiek afscheid van deze bijzondere danser. Jiří Kylián herdenkt Gérard met de volgende woorden.

‘Gérard Lemaitre…wanneer ik mijn ogen sluit en deze naam uitspreek, verschijnt voor mij een mens, zo bont als een regenboog. Ik kende hem sinds 1973, maar heb hem pas werkelijk door de oprichting van het NDT III (Nederlands Dans Theater) leren kennen. En ik ben er beslist niet ver naast, wanneer ik beweer, dat deze gebeurtenis een volledige hergeboorte voor Gérard betekende. Het was in 1991 – Gérard was nog maar pas 55 geworden en op de ideale leeftijd om uit zijn fysisch-danskundige krachten te kunnen putten, en tegelijk zijn theatrale begaafdheid tot in een onnavolgbare symbiose te verbinden. Samen met Alida Chase, Sabine Kupferberg en Niklas Ek en de choreografen Hans van Manen, William Forsythe en Mats Ek creëerden wij een team, dat een nieuw begin voor oudere dansers betekende. En ofschoon ik schertsend deze nieuwe creatie “voor dansers tussen de 40 en de dood” noemde, had dit experiment iets jeugdigs in zich. En dat was de essentie, die Gérard tot in elke vezel van zijn lichaam voelde en die in hem groot enthousiasme opwekte. Gérard was een groot kind, en dat bedoel ik niet geringschattend. Integendeel. Het was zijn grote gave. Hij kon dit “wijze kind” in ontelbaar vele metamorfosen op het toneel weergeven. En deze begaafdheid heeft het hem mogelijk gemaakt, een tot mensen van elke leeftijd met een bewonderenswaardig gemak te spreken. Hij was een groot tragikomisch acteur van de danswereld. Gérard heeft een bont leven geleefd en is als een jonge tachtigjarige man in alle stilte gestorven…’

Nagedachtenis

Gérard Lemaître overleed op 14 december. Op zaterdag 17 december nam het publiek afscheid van Gérard op het toneel van het door hem zo geliefde Nederlands Dans Theater. De uitvaart vindt op 22 december plaats in besloten kring. Witte bloemen (zijn lievelingsbloemen) kunnen gestuurd worden naar het Rouwcentrum Sorghvliet (Groot Hertoginnelaan 1, 2517 EA te Den Haag). Correspondentieadres: Boslaan 305, 2594 NH te Den Haag.

Jiří Kylián werkte jarenlang samen met Gérard Lemaître. Eerst als directeur/choreograaf van het Nederlands Dans Theater. Daarna voor het nieuw opgerichte Nederlands Dans Theater III. Ook was Gérard te zien in het prachtige Birth-Day van Jiří Kylián (waarin Lemaître uitblinkt met onder andere Sabine Kupferberg, levenspartner van Kylián). 

In The Old Man and Me van Hans van Manen, danst Gérard eveneens met Sabine Kupferberg. Van Manen zegt er het volgende over in een interview met Nienke Wind op Danspubliek: ‘En ik moest beginnen met Sabine (Kupferberg) en Gérard (Lemaitre), ik wilde ze op een bankje hebben. Ik zei tegen ze, ‘het eerste stukje duurt 1 minuut. Ik wil dat je op dat bankje zit, voor je uitkijkt en 1 minuut niet beweegt’. Wat was die minuut lang zeg! En ze deden het meteen alle twee fantastisch. En toen begonnen we toch te lachen! Perfect.’

(Headerfoto: Joris Jan Bos)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.