Jiří Kylián artiste associé bij Ballet de l’Opéra de Lyon

Jiří Kylián is benoemd tot artiste associé bij het Ballet de l’Opéra de Lyon. De van oorsprong Tjechische choreograaf zal drie seizoenen aan het gezelschap verbonden zijn.

 Jiří Kylián naar Lyon

Een interessante benoeming. Jiří Kylián (1947, Praag) staakte in 2014 zijn directe betrokkenheid bij Nederlands Dans Theater om ruimte te geven aan de huidige artistieke leiding. Nu zal de wereldberoemde choreograaf nieuwe meesterwerken maken voor het Franse gezelschap in Lyon.

In 2015 waren al drie ‘chefs d’oeuvre‘ te zien van Kylián bij het Ballet de l’Opéra de Lyon: Bella Figura, Heart’s Labyrinth en 27 ’ 52 ’’. De samenwerking met het gezelschap van artistiek directeur Yorgos Loukos verliep zo goed dat nu een partnerschap in de vorm van associate artist is vastgelegd.

Ballet de l’Opéra de Lyon

De Opéra de Lyon bestaat al sinds 1756. Het Ballet de l’Opéra de Lyon kent een vooruitstrevende dansprogrammering met namen als Ohad Naharin, Russell Maliphant, Anne Teresa De Keersmaeker, Sasha Waltz, Odile Duboc, Merce Cunningham, Jérôme Bel, Maguy Marin, Nacho Duato, Angelin Preljocaj, Lucinda Childs, Bill T. Jones, Stephen Petronio, en William Forsythe. De laatste is overigens recentelijk benoemd tot associate artist aan het ballet van de Parijse Opera.

Jiří Kylián

Jiří Kylián studeerde aan de Royal Ballet School en danste bij het Stuttgart Ballet waar hij zijn talent voor choreograferen ontwikkelde. Van daaruit werd hij in 1976 aangesteld tot artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater. The rest is history: de choreograaf groeide uit tot een grootheid op dansgebied. Eind 2009 stopte hij als huischoreograaf voor het gezelschap waar hij 30 jaar actief was. Vanaf september 2014 waren zijn werken niet bij NDT te zien. Wereldwijd worden deze nog altijd op het toneel gebracht door diverse gezelschappen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.