Moet je de nieuwe dansfilm La danseuse gaan zien?

Op donderdag 6 oktober gaat de film La danseuse over het leven van de Amerikaanse danspionier Loïe Fuller in première. Iets om naar toe te gaan?

Als je van sfeervolle, fraai vormgegeven filmscènes houdt wel. En je ziet interessante acteurs: naast de Franse zangeres/actrice Soko als de hoofdpersoon Loïe Fuller, Lily-Rose Depp (dochter van Johnny Depp en Vanessa Paradis) die de rol van Isadora Duncan vertolkt, en acteur Gaspard Ulliel, bekend van de Chanel reclames en hoofdrolspeler in de film Yves Saint Laurent.

Maar de kritieken op de film van de Franse regisseur Stéphanie Di Giusto zijn niet mals.

La danseuse en Loïe Fuller

La danseuse zou niet genoeg over het ware leven van danslegende Loïe Fuller gaan. Sommigen vinden namelijk dat een film over het leven van een persoon tot in de kleinste details moet kloppen. Toch is iedereen het er wel over eens dat er bijzondere dansscènes met een bijzondere belichting in de film zitten. En daar gaat het natuurlijk ook om.

Want bijzondere dans en dansbelichting is waar Loïe Fuller mee bekend werd.

Loïe Fuller: van circus naar dans

Fuller groeide op als dochter van een acteursechtpaar in, je raadt het niet, Fullersburg in Amerika. Ze werd op jonge leeftijd kindactrice en deed mee in circus en vaudeville. In een van de toneelstukken waarin ze speelde raakte ze onder de indruk van een lichtval van de maan op het toneel. Ze begon daarna haar eigen dansen te maken en ontwikkelde de Serpentine dans. Dat werd haar grote doorbraak.

Eenmaal op tournee door Europa deed de aandacht in Parijs Fuller goed. Ze voelde zich als kunstenares meer gewaardeerd in de bruisende, creatieve metropool. De beroemde Auguste en Louis Lumière, grondleggers van de film, maakten zelfs een opname van haar dans. Zie hieronder.

Fuller bevond zich in Parijs in het epicentrum van veel beroemdheden, in de kunst of daarbuiten. Zo nam ze contact op met de natuurkundige pionier Marie Curie om haar ideeën voor een belichting, die vanuit de danser zelf kwam in plaats van de danser te belichten, uit te werken. Andere technieken die ze bedacht en hanteerde zouden een belangrijke bijdrage leveren aan theaterbelichting.

Veel ambitie

Klinkt dus als een ambitieuze vrouw. Maar juist dat komt volgens critici niet genoeg uit de verf in de film: hoe wordt een Amerikaans kindactrice van drie een gedreven vrouw die de conventies in de danswereld doorbrak? Want Fuller staat niet alleen bekend als de ‘godin van het licht’ maar vooral als danspionier na wie Isadora Duncan en Josephine Baker de bakens verder zouden verzetten.

Ga dus voor jezelf zien of La danseuse, in het Engels The Dancer, een goed beeld geeft van het leven en de impact van Loïe Fuller. Dan heb je natuurlijk ook nog de documentaire Dancer, die gaat over het leven van de in Oekraïne geboren balletster Sergei Polunin (weer bekend van de viral Take me To Church-video).

Houd je van dansfilms, dan heb je er dus een paar goede keuzes bij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.