Première Nureyev: waarom stelde het Bolshoi dit nieuwe ballet uit?

De balletwereld is in rep en roer: het Bolshoi ballet stelde de première van het nieuwe ballet Nureyev uit. Wat is er gebeurd?

‘Dit kwam ooit in de jaren ’30 voor van de vorige eeuw’, klaagde een ballerina. Ze bedoelt dat het Bolshoi theater plots een première uitstelde: die van het ballet Nureyev. En een première uitstellen doe je niet zomaar. Vooral niet een waar de internationale pers op afkomt.

Nureyev was een ballet waar iedereen met verwachting naar uitkeek. Want Roedolf Noerejev (1938-1993) was een legende in de balletwereld. Een avondvullend ballet over hem maken is dan ook een grote gebeurtenis. Zeker met de innovatieve toneel- en filmregisseur Kirill Serebrennikov.

En de eerste beelden waren veelbelovend (video hier).

Ophef alom

Zo’n première uitstellen komt dus niet vaak voor en nu heeft iedereen het erover. Wat ook niet helpt is dat het het Bolshoi theater geen afdoende reden gaf voor het verplaatsen van de première dus nu kun je er alleen naar gissen.

Of niet?

Een stormachtig leven

Nureyev gaat over het leven van de wereldberoemde danser. Dat begon tumultueus (hij werd geboren tijdens een treinreis) en verliep even stormachtig. In 1961 liep hij van de communistische Sovjet-Unie over naar het Westen, waar hij talloze successen vierde: op het toneel en daarnaast. De Rus met de magische uitstraling was een mannenverslinder. 

Is dat de reden dat Nureyev is uitgesteld? Die suggestie wordt door sommige insiders gedaan. Maar de plannen voor het ballet zijn natuurlijk al maanden geleden in gang gezet. Hoe het eruit zou komen te zien was toch al lang bekend? De directie bevestigde daarom tijdens een persconferentie dat de homoseksuele content van de productie niet de reden is van het opschuiven ervan.

De officiële reden

Voor de première dinsdag is het ballet Don Q in de plaats gebracht. Een woordvoerder van het Bolshoi liet weten dat Nureyev niet eerder uit zal komen dan mei 2018. ‘Want de dansers waren er niet klaar voor.’ De dansers van het Bolshoi waren er echter zelf stellig in dat ze alles onder de knie hadden.

Er was zelfs een succesvolle generale repetitie.

Toch houdt de algemeen directeur van het Bolshoi, Vladimir Urin, vol dat een onvolledige artistieke uitvoering de reden van uitstel was. Ook tijdens de persconferentie vandaag.

Echter lijkt een telefoontje van de minister van Cultuur afgelopen vrijdag de productie de das om te hebben gedaan. Urin, die het telefoontje wel bevestigde maar de inhoud ervan niet, annuleerde daarna immers de voorstelling. 

Een regisseur met een eigen mening

De eerder genoemde regisseur Kirill Serebrennikov is niet iemand die meeloopt met de wensen van het Kremlin en het Ministerie van Cultuur. Zijn versie van Nureyev zou dan ook te expliciet zijn: inclusief naakte afbeeldingen en naakte dansers al of niet in een pas de deux. 

Sommigen zeggen dat dit de reden is van uitstel van de première.

Maar Serebrennikov werd ook onderwerp van een onderzoek naar fraude. In mei werd een inval gedaan in zijn huis en enkele medewerkers werden gearresteerd. 

Bolshoi vaker negatief in het nieuws

Nog niet zo heel lang geleden kwam het nieuws dat balletdirecteur Sergei Filin werd aangevallen met zuur. Een danser die ontevreden was met het beleid, had de aanval op de directeur gepland en iemand daar voor ingehuurd. Dat schandaal liet zien hoe hoog de emoties kunnen oplopen bij het beroemde theater. De directie gaf dan ook tijdens de persconferentie vandaag aan dat de annulering van Nureyev de reputatie van het theater flink kan schaden.

Het is nu cynisch en misschien niet zo verwonderlijk dat een productie over het tumultueuze leven van Noerejev op een even tumultueuze wijze is uitgesteld.

Goed nieuws

Wie toch het leven van Noerejev in beeld wil bekijken kan uitzien naar de film The White Crow. De film die deze zomer in productie gaat onder regie van Ralph Fiennes, is gebaseerd op Julie Kavanaghs biografie ‘Rudolf Nureyev: The Life’. 

Update oktober 2017

Het lijkt erop dat Nureyev toch dit jaar nog in première gaat. Volgens het persbureau Tass is dit op 9 december, ondanks dat de regisseur nog onder huisarrest staat. In overleg werkt choreograaf Yuri Posokhov ondertussen door aan de productie.


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.