RIDCC: een nieuw internationaal concours speciaal voor dansduetten

Theater Rotterdam presenteert in juni 2018 de eerste Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC). De hoofdprijs van €100.000 maakt het de grootste dansprijs ter wereld in zijn soort.

RIDCC is een nieuw dansconcours

Een concours geheel gewijd aan duetten is een unicum in de wereld. Maar in juni is het zover. Dan laten in een grote finale choreografen uit binnen- en buitenland hun inzendingen zien. Het concours wil daarmee vooral bijdragen aan talentontwikkeling in de dans en biedt nieuwe makers de mogelijkheid om door te groeien in het vak van choreograaf. Het RIDCC moet dan ook een jaarlijks terugkerend evenement worden. 

Wie zitten er in de jury?

De competitie geeft nieuw choreografietalent de kans zich te presenteren voor een gerenommeerde jury. De jury van RIDCC bestaat uit Samuel Wuersten (Holland Dance Festival), Guy Weizman, Roni Haver (Club Guy and Roni), Ed Wubbe (Scapino Ballet Rotterdam), Mira Helenius Martinsson (Norrdans), Dave Schwab (Theater Rotterdam), Peggy Olislaeger (Rambert) en voorzitter Jan Zoet (directeur Academie voor Theater en Dans, HKA).

Wat kun je winnen?

De winnaar van de hoofdprijs van RIDCC krijgt de mogelijkheid om een nieuwe productie te maken bij het productiehuis van Theater Rotterdam i.s.m. Scapino Ballet Rotterdam met een productiebudget van € 100.000. Daarnaast zijn drie geldprijzen beschikbaar van € 3.500, € 2.500, en € 1.500 door de winnaars te besteden aan de ontwikkeling van hun carrière. Ter stimulans van nieuw werk zijn een aantal Production Awards beschikbaar. Deze worden gefinancierd door de deelnemende partners: Codarts Rotterdam, Conny Janssen Danst, Scapino Ballet Rotterdam, Club Guy en Roni, Norrdans (Zweden), Kunsthumanoria (België), Maas Theater en Dans en Dansateliers. De winnaars van deze Production Awards gaan aan de slag als choreograaf bij één van de deelnemende organisaties.

(lees verder onder de video)

Inschrijven als choreograaf

Makers uit binnen- en buitenland kunnen zich inschrijven voor de competitie tot 1 april. De competitie staat open voor nieuw en bestaand werk, niet ouder dan maart 2016. Uit de inzendingen worden zestien stukken geselecteerd. De voorrondes zijn op donderdag 21 en vrijdag 22 juni in de kleine zaal van Theater Rotterdam, locatie schouwburg. De finale is op zaterdag 23 juni. De vakjury maakt dan bekend wie de winnaars zijn van de eerste editie van de Rotterdam International Duet Choreography Competition.

RIDCC is een initiatief van Maya Roest en Mischa van Leeuwen, allebei ervaren dansers bij Scapino Ballet Rotterdam: ”Wij willen onze expertise gebruiken om kansen te creëren voor jonge makers en de danswereld een nieuwe impuls te geven”.

MEER INFORMATIE

 

(foto boven: Nienke Elenbaas)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.