Schrit_tmacher festival: een extra reden om naar het zuiden af te reizen voor dans

In Aken en Heerlen vindt van 20 februari t/m 25 maart 2018 het 23ste (!) schrit_tmacher festival plaats. Er gebeurt iets bijzonders daar in de Euregio.

Kwaliteit in dans in Heerlen en Aken

Rick Takvorian, ex-dansrecensent, richtte in 1993 het schrit_tmacher festival op. Je schrijft het met kleine letters, maar inmiddels trekt het festival voor internationale hedendaagse dans een breed en divers danspubliek. Hoe? Door kwaliteit te bieden en te proberen internationale bekende choreografen naar het festival te halen. Dat lukte ook voor 2018.

De good boy van de danswereld?

Noem Schotland, Royal Ballet, heroïne en punk in een zin, waar denk je dan aan? Michael Clark. Ooit een beruchte naam in de danswereld, inmiddels verlegt de 55-jarige choreograaf zijn aandacht van schokeffecten naar de kwaliteit van dans zelf. En die kwaliteit is er altijd geweest. Niet vaak te zien in Nederland maar hij staat wel op schrit_tmacher. Zijn to a simple, rock ’n’ roll . . . song biedt een reflectie op Erik Satie, en als kers op de taart volgen voor het meer alternatieve publiek muziek van Patti Smith en een eerbetoon aan David Bowie (Blackstar).

RUN van 2Faced Dance Company

Tamsin Fitzgerald richtte in 1999 de 2Faced Dance Company op in het Engelse plaatsje Hereford. Ooit stak daar een groep gewapende mannen de rivier de Wye over, ook het gezelschap van de jonge choreografe bestaat uit alleen mannen. De voorstelling RUN staat in het teken van ‘fight or flight’ (strijden of vluchten) en onderzoekt met een ware explosie aan beweging, theater en design de duistere kant van de mens: spannend, hypnotiserend en merkwaardig mooi.

The Hole van NDT1

De Israëlische choreograaf Ohad Naharin staat ook wel bekend als Mr. Gaga, vernoemd naar de Gaga-dansstijl die hij vanwege een dansblessure ontwikkelde. Vier dagen lang wordt zijn meesterwerk The Hole twee keer per dag uitgevoerd: de ene keer door de vrouwelijke dansers, de andere keer door hun mannelijke collega’s. Omdat het publiek op het podium om een verhoogde dansvloer zit, maak je de dans van wel heel dichtbij mee.

Meer weten? Klik hieronder voor alle voorstellingen, films én tentoonstellingen tijdens het schrit_tmacher festival:

PROGRAMMA

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.