Er is een nieuw dansgezelschap in Nederland: SHIFFT

Het nieuwste dansgezelschap van Nederland heet SHIFFT, van choreograaf Jasper van Luijk. Een opsteker voor het danslandschap waarin gezelschappen vooral verdwenen.

Een hele reeks gezelschappen is door bezuinigingen verdwenen. Denk aan Dansgroep Krisztina de Châtel, NDT3, Dance Works Rotterdam, RAZ, Rogie & Co, Noord Nederlandse Dans. En dit jaar is de toekomst van United Cowboys, Vloeistof, LeineRoebana en T.r.a.s.h. onzeker.

Goed nieuws dus dat tegen de trend in Jasper van Luijk een nieuw gezelschap opricht.

Wie is Jasper van Luijk?

Jasper van Luijk (1987) studeerde dans aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. Voor het kleine festival Voorjaarsontwaken 2011 nodigde Korzo hem uit werk te maken. Dat sloeg aan. Sindsdien maakt hij producties bij verschillende danshuizen- en gezelschappen: onder andere De Nieuwe Oost, Het Huis Utrecht, MAAStd en Korzo producties.

Wat voor werk maakt hij?

De jonge choreograaf legt een sterke focus op het ‘in het moment’ performen, het creëren van situaties op het podium waarin de performers actuele keuzes maken. Daarmee verrassen en beïnvloeden ze zichzelf en het publiek.

Waar komt het nieuwe gezelschap SHIFFT?

Van Luijk opereert vanuit Utrecht en wil van daaruit verbreding van het Nederlands dansklimaat bereiken. Hij hoopt een creatieve hub in Utrecht te vormen die de dans- en performancecultuur toegankelijk maakt voor nieuw publiek. SHIFFT wil dan ook een open danscultuur met een fysieke plek voor publiek, vakgenoten en collega-kunstenaars.

Wanneer kun je nieuw werk zien?

De eerste voorstelling Bliss gaat in première op 8 november in Theater Kikker te Utrecht en is daarnaast nog 21 keer in twaalf steden te zien vanaf november 2017 tot en met februari 2018. In Bliss staat de verslaving aan de snelheid waarmee we onze informatie consumeren centraal. 

Wie gaat het nieuwe gezelschap financieren?

Het interessante is dat Jasper feitelijk vanuit het niets begint. Hij vliegt immers uit bij productiehuizen Korzo en De Nieuwe Oost die hem ondersteunden en begeleidden. Voor Bliss ontvangt Van Luijk subsidie van de Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard cultuurfonds en Fonds 21. De voorstelling is een coproductie van SHIFFT met De Nieuwe Oost en De Coproducers. Bronnen voor structurele subsidie zal Van Luijk samen met zakelijk producent Lisa Donia aanboren.

Een moedig en waardevol initiatief, dat SHIFFT!

Tickets voor Bliss

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.