virtual reality ballet
Nieuws Voorstellingen

Primeur Virtual Reality ballet bij Het Nationale Ballet

Het eerste Virtual Reality ballet beleeft 27 augustus 2016 een wereldpremière bij Het Nationale Ballet tijdens de UITmarkt in Amsterdam. De jonge choreograaf Peter Leung noemde het ballet Night Fall.

Virtual Reality Ballet: wat is dat?

Een ballet voor Virtual Reality: hoe werkt dat? Je zet de VR-gadget op en als kijker krijg je het gevoel dat je deel uitmaakt van het corps de ballet. Je belandt zo in een wereld waarin de grens tussen droom en werkelijkheid verdwijnt. Want de choreografie is geïnspireerd door de wereldberoemde ‘witte aktes’ van romantische balletten als Het Zwanenmeer, La Bayadére en Les Sylphides.

Het ultieme wegdromen dus!

Regisseur Jip Samhoud over Night Fall: ‘Het resultaat is magisch. Als kijker sta je namelijk letterlijk tussen de dansers, midden op het podium. Het gevoel bekruipt dat dat de dansers speciaal voor jou een voorstelling maken. Een hele uitzonderlijke ervaring.’ De jonge Brit Peter Leung, voormalig danser van Het Nationale Ballet en multidisciplinair choreograaf over zijn laatste productie: ‘Het filmen was voor mij een totaal nieuwe ervaring.’

Iedereen met een smartphone kan de film bekijken. Bijvoorbeeld een Samsung Gear VR of een smartphone in combinatie met een Cardboard. Een koptelefoon maakt de beleving compleet.

Lees verder onder de video

Gratis het Virtual Reality ballet zien

Je kunt tijdens de UITmarkt de voorstelling gratis bezoeken in het Nationale Opera & Ballet Virtual Reality Theater op het Museumplein, Amsterdam. Night Fall is een coproductie van Het Nationale Ballet, &samhoud media en Chester Music. Samsung Nederland is er blij mee: ‘We zijn erg trots dat we samen met Het Nationale Ballet deze eerste VR-balletbeleving ter wereld hebben kunnen realiseren.’

Credits Night Fall; Choreografie & concept: Peter Leung; Regie: Jip Samhoud; Creative director: Marijn Korver; Muziek: Robin Rimboud – Scanner; Violist: Pieter van Loenen; Dansers: Anna Tsygankova, Artur Shesterikov, Nancy Burer, Lisanne Kottenhagen, Emilie Tassinari, Belle Beasley, Melissa Chapski, Priscylla Gallo, Clara Superfine, Hannah Williams. Night Fall is een coproductie van Het Nationale Ballet, &samhoud media, Chester Music en is powered by Samsung.

(foto: Altin Kaftira)
avatar
  Meld je aan  
Abonneren op