Ne Me Quitte Pas van Isabelle Beernaert zet zaal (weer) op zijn kop

Een remake van de eerdere succesvolle voorstelling Ne Me Quitte Pas van Isabelle Beernaert levert een staande ovatie op. En het is pas de voorpremière.

Want zoals Jacques Brel perfect aan kon voelen wat in een vrouw omging, zo weet Isabelle Beernaert de juiste snaar te raken bij het publiek. Door uit te gaan van haar eigen verhaal, dat tegelijkertijd herkenbaar is.

Voeg daarbij de voormalig hoofdredacteur van So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle, Rudolf Polderman, en de succeschoreograaf van beide programma’s Isabelle Beernaert samen en je weet: je hebt een winnend team. Ook zonder een rondrazende camera langs de dansvloer zweept de voorstelling allerlei gevoelens bij je op.

Wil je weten welke dat zijn?

Emoties in Ne Me Quitte Pas

Op panelen zie je alvast de titels van hoofdstukken geprojecteerd zoals overspel, troost en afscheid. Daarna duik je de bijbehorende emoties in. Vanaf een eerste filmpje in Jean-Luc Godard zwart-wit tinten neemt Beernaert je mee op een rondrit zonder tussenstoppen. Soms gaat hard de noodrem erop, soms vlieg je langs prachtige landschappen. Je wordt uitgewrongen en ervaart extase. Maar altijd kom je terug bij jezelf.

Dat is ook de boodschap van de remake. Had de oorspronkelijke versie in 2011 nog een onverwerkt verdriet als thema, nu weet Beernaert binnenin zich een ander, nieuw gevoel aan te boren. Remastered. Een rust, een acceptatie. Neemt niet weg dat er allerlei ellende aan voorafging, maar het in je lot kunnen berusten is de sleutel tot verdergaan.

Talentvolle dansers

Robin Kroes (Tilburg, 1995) geeft dat pakkend weer. Een nieuwe danseres met veel uitstraling en een krachtige techniek. In een extreem diepe plié laat ze zien dat ze de volledige controle heeft. Tot ze inzakt als een hulpeloos wezen. Door ziekmakende liefde, of wat daar voor door moet gaan. Toch keert later de kracht en diepe plié terug, net als bij de ondersteunende danseressen. Een heel nieuw ensemble heeft Beernaert voor deze productie samengesteld.

Ook de mannen tonen kracht. Spierbundels, spannende sprongen, explosieve bewegingen, bloedlinke draaien, vliegende stunts, spectaculaire lifts en flitsende solo’s. Vooral de Poolse danser Jakub Piotrowicz blinkt uit in een duet met Lucia Gugerli, en in een solo met zijn gebeeldhouwd lichaam in een boxershort.

Hoe verknal je een relatie?

Behalve genieten van mooie dans, filmpjes die je dichter bij de personages brengen en een prachtige playlist van songs en chansons, geeft Ne Me Quitte Pas ook betekenis mee. Weet wat een relatie je waard is en wees niet laf die waarde te uiten. En begin alsjeblieft niet aan iets anders wanneer je iets goeds hebt. Je wil dat niemand totale afwijzing overkomt.

Ne me quitte pas.

Deze voorpremière was te zien in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Na de première op 25 november 2016 reist Ne Me Quitte Pas door het land.

Bekijk de speeldata hier

Muziek: onder andere Jacques Brel, Edith Piaf, Eric Satie, Adele en Damien Rice
Kostuums: Shura Glasmacher
Foto’s: Bob Karman

Wist je dat Isabelle Beernaert al twee keer de Danspublieksprijs won?


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.