Een leven lang dans met Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Op 24 september vindt in de Stadsschouwburg Amsterdam een speciale middag plaats met Nederlands beroemdste danskoppel: Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Een leven lang theater

‘Een leven lang theater’ is een serie gesprekken met kunstenaars wiens carrière zich voor een groot deel in de Stadsschouwburg heeft afgespeeld. Dit keer is de eer aan Samuel Wuersten, artistiek directeur van Holland Dance, om de loopbaan van Alexandra Radius en Han Ebbelaar te belichten.

En dat is een indrukwekkende loopbaan.

Buitengewone samenwerking

Alexandra Radius en Han Ebbelaar leerden elkaar kennen in 1959, het oprichtingsjaar van het Nederlands Dans Theater. De eerste keer dat ze samen dansten was in Nachteiland van Rudi van Dantzig. Hun samenwerking in dans is gebleven. Eerst bij het Nederlands Dans Theater, toen in Amerika (van 1968-1970 dansten ze bij het ABT in New York), en daarna bij Het Nationale Ballet. Op 17 januari 1963 trouwden ze. 

Hans van Manen, die talloze balletten speciaal voor hen maakte, zei over het danskoppel: “De samenwerking tussen Han en Lex inspireert mij. Ze begrijpen elkaar buitengewoon goed en laten het ten opzichte van elkaar niet afweten. Ze willen ongelooflijk graag, ze gaan door tot ze erbij neervallen. Dat is hun kracht, hun speciale kwaliteit als koppel en dat heb ik vaak benut.”

in 1989 kregen het danspaar gezamenlijk de VSCD Oeuvreprijs. Han werd in 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1979 richtten Ebbelaar en Radius het Dansersfonds op, dat zich bezighoudt met de toekomst van dansers na hun actieve danscarrière.

Een bijzonder zondagmiddag

Op zondagmiddag van 16:00 tot 18:00 vindt de dansmiddag Een leven lang theater plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Tickets

 

 

(Bron: Theater Instituut, foto boven: Merlin Daleman)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.