Ballet Vlaanderen met Amerikaans ‘West’ in Koninklijk Theater Carré!

Ballet Vlaanderen staat op donderdag 1 en vrijdag 2 december in Koninklijk Theater Carré met West. Het programma bestaat uit drie werken van Amerikaanse choreografen: Pond Way van Merce Cunningham, Approximate Sonata van William Forsythe en Shahrazad van Jonah Bokaer. 

Ballet Vlaanderen en West

Afgelopen seizoen stond Ballet Vlaanderen van artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui en zijn adjunct Tamas Moricz voor het eerst in Koninklijk Theater Carré met het succesvolle programma Van Manen/Cherkaoui. In december keert het topgezelschap terug met het drieluik West, waarin werk te zien is van twee grote namen uit de danswereld, Merce Cunningham en William Forsythe, en van het jonge toptalent Jonah Bokaer. Drie Amerikaanse choreografen met elk hun eigen visie, identiteit en unieke bewegingstaal.

Merce Cunningham: Pond Way

Voor dit werk liet Merce Cunningham (1919-2009) zich inspireren door zijn vroegste herinneringen toen hij als kind steentjes op het water liet stuiteren. Ook de gerasterde natuurstudies van kunstenaar Roy Lichtenstein waren een belangrijke inspiratie. Het pakkende ballet Pond Way (1998) is een meditatieve ervaring waarin de dansers met vloeiende bewegingen, als een sensueel ontwaken, de rimpelingen op het water tot leven brengen.

William Forsythe: Approximate Sonata

William Forsythe (1949) creëerde Approximate Sonata in 1996 op een sonate van Beethoven. De uiteindelijke uitvoering is echter op een gefragmenteerde compositie van Thom Willems. Dit zorgt voor een tegenstelling tussen beweging en muziek, wat een enorme spanning oproept. In Forsythes kenmerkende neoklassieke stijl zwepen de dansers zichzelf en elkaar op tot het uiterste.

Jonah Bokaer: Shahrazad

Scheherazade, de iconische figuur uit Duizend-en-een-nacht wist door de boeiende verhalen die ze vertelde haar eigen leven en dat van vele andere vrouwen te redden. De componist Nikolai Rimski-Korsakov wilde vanuit westers perspectief een sensuele, oriëntale sprookjeswereld oproepen. Jonah Bokaer (1981), de Amerikaanse choreograaf met Tunesische wortels, gaat vanuit een oosters perspectief juist op zoek naar wie Scheherazade vandaag de dag kan zijn.

Tickets zijn te koop via www.carre.nl en aan de kassa van het Amsterdamse theater.

Bestel kaarten

 


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.