Balletgala St. Dansersfonds steunt jonge dansers

Op 14 november 2016 vindt in het DeLaMar Theater het balletgala plaats van St. Dansersfonds ’79. Tijdens het balletgala schittteren dansers van Het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater, Introdans en het Scapino Ballet Rotterdam samen op één avond.

Balletgala St. Dansersfonds ’79

Het balletgala op 14 november is alweer de negentiende editie van St. Dansersfonds dat al ruim 35 jaar de danskunst in het algemeen ondersteunt en veelbelovende jonge dansers in het bijzonder. Met het benefietgala vraagt het fonds aandacht voor haar doelstellingen en haalt het extra geld op. Elk jaar wordt het gala opgedragen aan een bijzondere danskunstenaar: in 2015 was dit choreograaf Jiří Kylián, in 2014 choreograaf/ontwerper Toer van Schayk.

Toptalenten Stichting Dansersfonds ’79

St. Dansersfonds reikt jaarlijks studiebeurzen uit aan de beste leerlingen van de hoogste klassen van de Nationale Balletacademie (Amsterdam), Het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Codarts (Rotterdam). Tijdens een openbare les van 2016 beoordeelt een vakjury de kwaliteit en groei potentie van de leerlingen en kent het hen een beurs toe. De jury bestaat dit jaar uit: Alexandra Radius, Ine Rietstap, Igone de Jongh, Marian Sarstädt en Karin Schnabel. Winnaars van de beurzen zijn in de week van 21 maart (ook op deze pagina) bekend.

les balletgala

Vlnr: Alexandra Radius, Ine Rietstap, Igone de Jongh, Karin Schnabel, Han Ebbelaar

Stichting Dansersfonds ’79

Stichting Dansersfonds ’79 is in 1979 is ter gelegenheid van het 20-jarig dansjubileum van het dansersechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar opgericht. De oorspronkelijke doelstelling van het fonds was financiële ondersteuning van dansers die hun dansloopbaan beëindigden. Inmiddels zijn de doelstellingen verder uitgebreid.

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Alexandra Radius was als zeventienjarige danseres bij het Nederlands Ballet verslaafd aan chocolade. Ze vroeg collega Han Ebbelaar in 1959 om een reep chocolade, zonder welke ze de les niet kon beginnen. Han, de jonge danser uit Hoorn, vond haar veel te klassiek en had meer interesse voor de ‘moderne’ meisjes. Toch ontstond er een vriendschap en daarmee een jarenlang partnerschap. Het danspaar bereikte enorme successen. Lees hier meer over Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Voor meer informatie over eerdere balletgala’s bekijk de pagina van St. Dansersfonds ’79.

(Foto’s hierboven zijn genomen tijdens de openbare les van Han Ebbelaar. Copyright: Antoinette Mooy)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.