Danstaal opnieuw uitvinden in 10000 gestures van Boris Charmatz

In 2017 was zijn Danse de Nuit nog te zien in de Bijlmer in Amsterdam, op 18 en 19 mei gaat 10000 gestures van Boris Charmatz in première tijdens SPRING.

Van Musée de la Danse naar Terrain

Eerst maar een nieuwtje. Nadat Boris Charmatz tien jaar zijn Musée de la Danse runde, voert sinds januari 2019 Terrain zijn werk uit. Het Centre Chorégraphique National De Rennes Et De Bretagne, door Charmatz destijds omgedoopt tot Musée de la Danse, gaat nu verder onder leiding van een choreografencollectief.

Het geeft maar weer aan dat het werk van Charmatz, ex-leerling van de balletschool van de Parijse Opéra, constant in beweging is.

10000 gestures

Dat zie je al te meer in 10000 gestures. Een voorstelling van een uur, 25 dansers en waarvan niet een beweging dezelfde is. Dat is althans de opzet. Want ga het maar eens controleren.

De inspiratie ervoor kwam van het zien van zijn eigen voorstelling Levée des Conflits Extended. Daarin dansen 24 performers gedurende enkele uren 25 bewegingen die ze aan elkaar overdragen. De Franse choreograaf bedacht het idee om te draaien en dansers geen enkele beweging opnieuw te laten uitvoeren. En dat alles in een non-stop voortrazend tempo. ‘Alsof je in een sneeuwstorm zit en alle sneeuwvlokken in het licht op je afkomen.’

10000 gestures wordt daarom ook omschreven als spelen met het DNA van dans.

Requiem

Onderliggend thema is de dood. Net als het gegeven dat we in het leven volledig aanwezig zijn. Vandaar de muziekkeuze voor het Requiem van Mozart. 10000 gestures ging in 2017 in wereldpremière in Manchester, de stad waar een aanslag plaatsvond bij een concert van Ariana Grande. Maar ook Brexit komt aan de orde: niet alleen in een handbeweging van Theresa May, maar ook in het feit dat de maatschappij constant in beweging is.

BESTEL KAARTEN

 

(foto boven: Tristram Kenton)


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.