De zes Brandenburgse Concerten is de grootste creatie ooit van De Keersmaeker

Tijdens het Holland Festival 2019 is van Anne Teresa De Keersmaeker De zes Brandenburgse Concerten te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het is de grootste creatie ooit van De Keersmaeker.

De zes Brandenburgse Concerten

Zestien dansers uit verschillende Rosasgeneraties zet De Keersmaeker tegenover de polyfone muziek van Johann Sebastian Bach. De ‘oudste’ van de dansers, Cynthia Loe­mij, danst al 27 jaar voor De Keersmaeker. Bij elkaar vormen de zestien het grootste ensemble waarmee Anne Teresa ooit werkte. De namen:

Boštjan Antončič, Carlos Garbin, Frank Gizycki, Marie Goudot, Robin Haghi, Cynthia Loemij, Mark Lorimer, Michaël Pomero, Jason Respilieux, Igor Shyshko, Luka Švajda, Jakub Truszkowski, Thomas Vantuycom, Samantha van Wissen, Sandy Williams, Sue Yeon Youn.

Bachs muziek favoriet

Het is de vijfde keer dat de choreografe muziek van Bach gebruikt. Het idee voor De zes Brandenburgse Concerten ontstond zelfs al in de jaren tachtig. De Brandenburgse concerten worden live uitgevoerd door het barokensemble B’Rock. Violiste Amandine Beyer, met wie De Keersmaeker reeds de voorstelling Partita 2 maakte, neemt de muzikale leiding op zich.

‘Bachs muziek draagt voor mij als geen ander de beweging, de dans in zich, en weet de grootste abstractie te combineren met een concrete, lichamelijke en misschien juist daardoor ook transcendente dimensie’ (De Keersmaeker).

De Keersmaeker favoriet tijdens Holland Festival

Anne Teresa De Keersmaeker is een graag geziene gast tijdens het Holland Festival. In 1986 was bijvoorbeeld al Bartók/Aantekeningen te zien, Rosas danst Rosas in 1993, Once in 2003, The Song in 2010 en Vortex Temporum in 2014. De nieuwste productie van Anne Teresa De Keersmaeker ging afgelopen september in Berlijn première. Ze benadert in De zes Brandenburgse Concerten de muziek als partituur voor de dans, waardoor Bachs meesterschap als het ware wordt belichaamd.

De nieuwste productie van De Keersmaeker is juni 2019 te zien tijdens het Holland Festival. Let op: er zijn nu extra kaarten beschikbaar.

MEER INFORMATIE

 

(foto:  Anne Van Aerschot)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.