Bewonder veelzijdig Dutch Doubles van Het Nationale Ballet

In Dutch Doubles 2018 van Het Nationale Ballet zijn wereldpremières te zien van Hans van Manen, Ernst Meisner en Annabelle Lopez Ochoa. Dat belooft wat.

Dutch Doubles was als programma voor het eerst in 2014 te zien. Dat bleek zo’n succes dat in 2018 een nieuwe editie volgt. Een om naar uit te kijken! Want dit programma bestaat uit alleen maar wereldpremières. Van dansicoon Hans van Manen (interview), Ernst Meisner en de steeds maar succesvoller wordende choreograaf Annabelle Lopez Ochoa (interview hier).

Update: lees hier de recensie!

Annabelle Lopez Ochoa en Wende Snijders

Annabelle Lopez Ochoa is half Colombiaans, half Belgisch, maar maakte als danseres naam in Nederland bij onder andere het Scapino Ballet Rotterdam. In diezelfde tijd begon ze ook met choreograferen. De afgelopen jaren nam haar carrière een internationale vlucht. Zo creëerde ze recent werk voor onder meer New York City Ballet, English National Ballet, Scottish Ballet en Ballet Moscow.

Lopez Ochoa ontving bovendien de South-Bank Awards en de beroemde Olivier Award voor A Streetcar Named Desire. Voor Dutch Doubles 2018 maakt Annabelle het ballet Last Resistance. De muziek hiervoor is van een van de bekendste en meest veelzijdige singer-songwriters van ons land: Wende Snijders.

Een nieuwe choreografie maken op 85-jarige leeftijd

Op televisie was in Volle Zalen onlangs een prachtig portret te zien van meesterchoreograaf Hans van Manen die in Frankrijk de hoogste culturele onderscheiding ontving. Later deze maand is de documentaire Master of Movement te zien tijdens IDFA. Wat een gebeurtenis dat deze dansgrootheid op zijn 85ste een nieuw ballet maakt. Zijn nieuwste wordt gezet op een collage van pianocomposities van Frederic Mompou and Manuel Blasco de Nebra. 

Werken met de beste harpist

Hans van Manen werkte voor de eerste editie van Dutch Doubles samen met harpist Remy van Kesteren. Dat werd Dances with Harp. Waarom de choreograaf voor Remy koos? Er is geen betere, was zijn antwoord. Nu is de eer aan Ernst Meisner, choreograaf en artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, samen te werken met de harpist. 

Van Kesteren is een nieuwe, meer eigentijdse weg ingeslagen. Hij componeert tegenwoordig zijn eigen muziek en heeft een eigen band. De twee jonge kunstenaars Meisner en Van Kesteren zijn dan ook goed aan elkaar gewaagd.

Dutch Doubles is vanaf 24 maart 2018 te zien in Nationale Opera & Ballet.


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.