Een uitzinnige beheersing: documentaire Krisztina de Châtel in première tijdens Cinedans

‘Een uitzinnige beheersing’ heet het persoonlijk portret dat regisseurs Manon Lichtveld en Bas Westerhof van Krisztina de Châtel maakten. De emoties komen pas echt los bij het bezoeken van het ouderlijk huis in Hongarije.

Over Krisztina de Châtel

Krisztina de Châtel (Boedapest, 1943) is wat ze noemen de ‘grande dame van de Nederlandse moderne dans’. Zeventig choreografieën maakte de van oorsprong Hongaarse choreografe. En ze leerde het niet van de minste: in 1963 studeerde ze aan de Folkwang Hochschule, bij Kurt Jooss. Later verhuist De Châtel naar Amsterdam om te studeren en te dansen bij Koert Stuyf.

Een eigen dansgroep

De Châtel is vooral bekend van haar eigen gezelschap: Dansgroep Krisztina de Châtel en het latere Dansgroep Amsterdam. Sinds 2013 is de onvermoeibare choreografe actief met De Châtel sur place en de Stichting Imperium. Talloze onderscheidingen ontving ze: van de Sonia Gaskell Prijs tot aan een Gouden Zwaan.

Krenten uit de pap

Vandaar ook dat het regisseursduo Manon Lichtveld en Bas Westerhof de gelauwerde choreografe bij de AVRO voordroegen als onderwerp voor een documentaire. Dat de omroep akkoord ging was licht verrassend. Er is immers niet al te veel dans bij de AVRO. Maar De Châtel was voor de regisseurs een van de krenten uit de pap van de Nederlandse dans. ‘Een heel bijzondere vrouw’, aldus Manon. Eerder maakte haar Beat the Dutch documentaires van onder andere Philip Glass, Lucinda Childs en Marco Goecke.

Een uitzinnige beheersing, portret van Krisztina de Chatel

Een uitzinnige beheersing, Leven en dans van Krisztina de Châtel

In Een uitzinnige beheersing, Leven en dans van Krisztina de Châtel volgen de regisseurs de choreografe op de voet, zelfs tot aan haar ouderlijk huis in Hongarije aan toe. Het bezoek daaraan maakt veel emoties los.

Dat de band met Hongarije nog sterk is blijkt uit het huisje aan het Balatonmeer dat De Châtel enkele jaren geleden kocht. Contrast, confrontatie, maar vooral ook de ruimte blijven belangrijke elementen in het werk van Krisztina de Châtel.

De documentaire Een uitzinnige beheersing, Leven en dans van Krisztina de Châtel gaat in première tijdens de 15e editie van Cinedans in EYE Amsterdam dat plaatsvindt van 14 t/m 18 maart 2018.


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.