romeo et juliette
Voorstellingen

Extreem emotionele Roméo et Juliette bij Nationale Opera & Ballet

Roméo et Juliette van choreografe Sasha Waltz is vanaf 15 april te zien in Nationale Opera & Ballet. Het is de eerste gezamenlijke productie van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet, met in de hoofdrol Igone de Jongh. 

Roméo et Juliette

‘Als Igone de Jongh de hoofdrol danst, weet je dat het een belangrijke productie is.’

Want meedoen aan een opera is voor een danser niet altijd de hoofdprijs. Het liefst treedt je op in een echte balletvoorstelling: daar waar alles op de dans gericht is en jouw danskunst volledig gewaardeerd kan worden. En toch was het lange tijd geleden heel gewoon dat dans en zang allebei een gelijkwaardig onderdeel vormden van een grote voorstelling. Dat veranderde met de opmars van de opera. Dans deed toen meer dienst als intermezzo of om het verhaal en de zang van de opera te ondersteunen.

Roméo et Juliette: een groot choreografisch muziektheater

Maar nu is er Roméo et Juliette. De eerste gezamenlijke productie van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. De choreografie van Sasha Waltz brengt het bekende liefdesverhaal tot leven. Balletsolisten, zangsolisten, een corps de ballet en een koor vormen samen een groot choreografisch muziektheater op muziek van Hector Berlioz.

Sasha Waltz

‘Berlioz zijn muziek is heel romantisch en extreem emotioneel’, aldus Sasha Waltz. De choreografe die in Nederland aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) studeerde, maakte internationaal furore met haar gezelschap dat vanuit Berlijn opereert. Waltz studeerde geen klassiek ballet, en de SNDO zelf kan bij tijd en wijle ook extreem modern zijn. Het is dus extra interessant te zien wat haar versie van Roméo et Juliette bij Nationale Opera & Ballet gaat doen.

(lees verder onder de video)

Beroemde theaters en operahuizen

Roméo et Juliette van Waltz is eigenlijk niet nieuw. De productie ging in 2007 in première bij de Opéra national de Paris (onder leiding van dirigent Valery Gergiev), met dansers van het ballet van de Parijse Opera en sterdanseres Aurélie Dupont (onlangs benoemd tot directeur van het beroemde balletgezelschap) in de hoofdrol. Daarna was de productie te zien in Teatro alla Scala in Milaan en Deutsche Oper Berlin.

Wie treden op?

De belangrijkste rollen bij Het Nationale Ballet worden vertolkt door Igone de Jongh (Juliette), James Stout (Roméo) en Vito Mazzeo (Frére Laurent). Bij De Nationale Opera worden de belangrijkste zangpartijen vertolkt door Alisa Kolosova (alt), Benjamin Berheim (tenor) en Paul Gay (bas).

Muziekkeuze: Berlioz

De muzikale begeleiding is in handen van het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Kazushi Ono. De muziek is zoals gezegd van Hector Berlioz. Dat is een soort teruggreep naar de tijd waarin de versie van Berlioz vaker gebruikt werd, onder andere door Maurice Béjart. In Nederland werd vooral de versie van Prokofjev bekend, mede dankzij de choreografie van Rudi van Dantzig.

Bijzonder bezoek

De Nederlandse première vindt op vrijdag 15 april 2016 plaats in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning.

Bekijk hier de speellijst en meer informatie

(foto: Bernd Uhlig)
avatar
  Meld je aan  
Abonneren op