Footnotes van Keren Levi
Voorstellingen

FOOTNOTES van Keren Levi prikkelt de geest

FOOTNOTES van Keren Levi is een transformatie van Morton Feldmans partituur. Een enkel beeld verwordt een intense belevenis.

Crippled Symmetry als startpunt

Het vertrekpunt van FOOTNOTES van Keren Levi is de partituur van ‘Crippled Symmetry’ (1983) van componist Morton Feldman. Uitzonderlijk en uniek aan dit werk is het ontbreken van aanwijzingen voor synchronisatie. 

Wat betekent dat?

Drie musici hebben ieder een uitgeschreven deel en bespelen twee instrumenten. Maar de partituur bevat geen aanwijzingen over hoe en op welk moment het spelen gesynchroniseerd moet worden. 

Wat is het gevolg daarvan?

De musici eindigen het stuk meestal niet tegelijk. Doelbewust ontstaat asymmetrie: ongelijke reeksen, onverwachte en onbedachte vormen. De menselijke feilbaarheid komt in het zoekende samenspel aan de oppervlakte.

footnotes morton feldman

Wat voor dans kun je verwachten?

Een gedetailleerde en lichtvoetige choreografie met slechts een enkel beeld. Dat bestaat uit verfijnde beweging, ruimtelijke structuren van beeldend kunstenaar Krijn de Koning én een geluidslandschap van componist Tom Parkinson. Nauwgezet en in een ingetogen tempo wordt het enkele beeld afgebouwd. Door verstilling en vertraging wordt de tijd zelf vervat in een intense belevenis.

Keren Levi

Keren Levi staat erom bekend haar publiek geestelijk te prikkelen en in een zintuiglijke ervaring onder te dompelen. Daarbij wordt ze aangetrokken tot het avontuur, het onbetreden pad. Haar werkveld? Het gebied tussen dans, performance en muziek.

Derde deel in een serie

FOOTNOTES is na The Dry Piece (Dioraphte Prijs in 2013) en Clubbing het derde deel in een reeks voorstellingen waarin Levi (1972, Israel) zich richt op de het werken met vrouwelijke dansers. Een gelaagd beeld van de vrouw, tegen de exploitatie van de vrouw in de commerciële en visuele cultuur in, is een constante in haar werk. 

FOOTNOTES van Keren Levi in première

De première van dit gehele werk is in 2018 in Theater Frascati. Op 9 november is er in Muziekgebouw aan ’t IJ een preview met muziek van het Ives Ensemble.

Foto boven © Christina Chouchena
avatar
  Meld je aan  
Abonneren op