Gala Dansersfonds ’79: complete top Nederlandse dans in één programma

Tijdens het negentiende Gala van Stichting Dansersfonds ’79 komen alle grote dansgezelschappen van Nederland voorbij.

Zo dansen solisten van Het Nationale Ballet een choreografie uit Ted Brandsens succesvolle productie Mata Hari en presenteren zowel Het Nationale Ballet als Nederlands Dans Theater wonderschone balletten van meesterchoreograaf Hans van Manen. Verder zijn er bijzondere, exclusieve optredens van Introdans, Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst, de Dutch Don’t Dance Division en de Junior Company van Het Nationale Ballet.

Een unieke gelegenheid dus om in één programma kennis te maken met het beste wat Nederland op dansgebied heeft voortgebracht!

Wanneer en waar?

Het Gala vindt plaats op maandag 14 november 2016 (19:30) in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Bestel kaarten

Dansersfonds ’79 en het Gala

Zevenendertig jaar geleden richtten balletsterren Alexandra Radius en Han Ebbelaar het Dansersfonds ’79 op. Een fonds bedoeld om zowel beginnend danstalent, dansers aan het einde van hun carrière én de Nederlandse danskunst in het algemeen te ondersteunen.

Jaarlijks presenteert het fonds een benefietgala om in de toekomst dansers en gezelschappen een hart onder de riem te kunnen blijven steken. Maar óók om de enorme ontwikkeling te tonen die veel van de dansers die in voorbije jaren beurzen en prijzen van het fonds ontvingen, hebben doorgemaakt. Onder wie, bijvoorbeeld, sterdansers Igone de Jongh en Marijn Rademaker van Het Nationale Ballet.

Alle grote Nederlandse dansgezelschappen werken al sinds de oprichting in 1979 belangeloos mee aan de galavoorstellingen van het Dansersfonds. Ook dit jaar zullen tijdens het Gala de Aanmoedigingsprijzen en Prijs van Verdienste worden uitgereikt. Traditiegetrouw wordt het Gala opgedragen aan een persoon die een uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse danskunst heeft geleverd. Dit jaar is dat decor- en kostuumontwerper Keso Dekker, die al vele decennia de balletten van Hans van Manen en andere choreografen op heel eigenzinnige wijze vormgeeft.

Winnaars Dansersfondsprijzen: de langst bestaande Nederlandse dansprijzen

De Prijs van Verdienste 2016 gaat naar de Finse Anu Viheriäranta. Zij was tien jaar verbonden aan Het Nationale Ballet, waarvan vijf jaar als eerste soliste. Ze danste hoofdrollen in alle grote klassieke balletten, maar ook in talloze eigentijdse producties. Vorig jaar moest zijn haar danscarrière wegens een hardnekkige blessure beëindigen, maar binnen zeer korte tijd heeft zij zich omgeschoold tot voorstellingsleider van Het Nationale Ballet, en ook in deze functie bewijst ze zich als ‘steunpilaar’ van het gezelschap.

De Aanmoedigingsprijzen gaan dit jaar naar Jurriën Schobben, dansend bij Introdans, en Michael Sastrowitomo, verbonden aan het Internationaal Danstheater. Beiden werken al een aantal jaren bij deze gezelschappen en hebben zich er geprofileerd als dansers met een aanstekelijke dansdrift, ongemaniëreerde toneelpresentatie en een flinke hoeveelheid danstechnische bagage. Ze zijn totaal verschillend maar hebben ieder een sterke persoonlijkheid en weten duidelijk een eigen kleur te geven aan hun dans.

Dit jaar wordt er ook een zogeheten Speciale Prijs uitgereikt en wel aan balletpianist Jan Schouten, al veertig jaar verbonden aan Nederlands Dans Theater en de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium. Schouten is toegerust met een onuitblusbaar enthousiasme en improvisatievermogen en hij heeft niet alleen een feilloos gevoel voor wat de klankkleur en accentuering van een balletoefening moet zijn, maar ook voor hoe de stemming van de dag is.

De jaarlijkse prijzen van de Stichting Dansersfonds ’79 worden uitgereikt in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.