Geestig Gala van Jérôme Bel krijgt Nederlandse première tijdens Tweetakt

Op zondag 16 april gaat Gala van Jérôme Bel in première tijdens het Tweetakt festival. Daarmee haalt het kunstenfestival een grote naam binnen.

Nederlandse première Gala

De voorstelling Gala ging in 2015 in Brussel in première. Maar op zondag 16 april heeft festival Tweetakt de Nederlandse première van spraakmakend choreograaf Jérôme Bel. In de voorstelling brengt Bel een twintigtal dansers samen, professionele dansers, maar ook amateurs. Een bonte, multiculturele mengelmoes van uiteenlopende mensen van heel verschillende leeftijden vult het podium: dik, dun, klein of juist lang, getraind. Gala gaat over het verlangen om op een podium te staan en iets te delen met het publiek.

Een geestig geheel

Alle dansers laten in de voorstelling de essentie zien van hun ‘dansende zelf’. Dat betekent dat de een bijvoorbeeld pirouettes uitvoert en de ander een moonwalk. Het resultaat van het geheel is divers, grappig en toch heel persoonlijk. Ook mensen die minder goed kunnen bewegen met hun hele lichaam (mensen met een beperking zeggen sommigen) doen mee.

Jérôme Bel

Het moeilijkste aan Jérôme Bel is waarschijnlijk hoe je zijn voornaam spelt. Maar verder is Jérôme Bel een Franse choreograaf die bekend staat om zijn ‘non-dans’. Die danssoort komt voort uit de nouvelle danse française, een stroming uit de jaren negentig waarin choreografen andere theatervormen sterk naar voren laten komen. Bel (1964) raakte beïnvloed door het zien van werk van Pina Bausch en Anne Teresa De Keersmaeker en danste zelf bij onder andere Angelin Preljocaj. Zijn danstheaterstukken vielen op en bezorgden hem uitnodigingen bij het ballet van de Parijse Opera tot aan de Tate Modern in Londen.

Tweetakt festival

Het Utrechtse festival Tweetakt is uitgegroeid tot een tweejaarlijks internationaal kunstenfestival dat alle vormen van kunst laat zien. Tweetakt vindt vooral plaats van 31 maart t/m 16 april in het festivalhart op de Neude in Utrecht.

Kaarten boeken

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.