Hans van Manen Gold van Nationale Ballet: 4 redenen om te gaan

Hans van Manen Gold van Het Nationale Ballet is vanaf 12 april 2016 te zien in diverse theaters. Laat je onderdompelen in vier Nederlandse dansklassiekers.

Hans van Manen Gold

Je kunt je bijna niet voorstellen dat Het Nationale Ballet in een korte tijd zoveel producties heeft lopen: Mata Hari was net achter de rug of een Balanchine-programma (lees de recensie hier) volgde. Dan start een productie in samenwerking met De Nationale Opera: Roméo et Juliette (lees meer over deze extreem emotionele versie). En er is nog de kleutervoorstelling De Kleine Grote Kist van de Junior Company. In juni komt vervolgens het nieuwe programma Transatlantic uit.

Maar nu eerst 6 voorstellingen door het land van Hans van Manen Gold. Met daarin zijn meest iconische choreografieën: Metaforen, Twilight, Two Gold Variations en Adagio Hammerklavier. 4 redenen dus om de voorstelling te zien.

Metaforen

Metaforen stamt uit 1965. Het meesterschap van de Nederlandse choreograaf die wereldfaam zou maken was al direct aanwezig in dit werk. Ook zijn durf om grenzen op te zoeken, zoals een mannenduet dat toen spraakmakend was.

Twilight

Twilight is beroemd vanwege het tokkelende pianospel van John Cage en dansers Han Ebbelaar en Alexandra Radius die in een industriële setting dansen. Met een rode zon op de achtergrond.

Two Gold Variations

In Hans van Manen Gold is ook Two Gold Variations te zien. Gemaakt in 1999 voor Nederlands Dans Theater op het Goldrush Concerto van Jacob ter Veldhuis is dit de directe verwijzing naar de titel van het programma Hans van Manen Gold. Je ziet een heftige dialoog tussen een man en vrouw die verveelvoudigd wordt door zes andere paren.

Adagio Hammerklavier

Het programma sluit af met de tijdloze klassieker uit 1973: Adagio Hammerklavier. Tegen een koel wapperend doek op de achtergrond en op prachtige pianomuziek van Ludwig van Beethoven laten drie paren hun kunsten zien. Opvallend zijn de lift- en tiltechnieken en hoe geruisloos deze worden uitgevoerd.

Interview Hans van Manen

Een heel interessant interview met Hans van Manen werd in 2011 afgenomen door Nienke Wind. Zij was toen nog studente aan de Nationale Balletacademie en mocht bij hem thuis langskomen voor een gesprek. Inmiddels danst Nienke de sterren van de hemel bij Introdans. Lees het interview met Hans van Manen hier.

Extra

Het programma Hans van Manen Gold volgt na direct nadat de twee meest prestigieuze Russische balletgezelschappen, het Bolshoi Ballet en het Mariinsky Ballet, werken van Hans van Manen in het repertoire hebben opgenomen. Afgelopen maand ging bij het Bolshoi Ballet Frank Bridge Variations in première, vrijwel direct gevolgd door de première van Live bij het Mariinsky Ballet.

Voorstelling

Eerder dit seizoen was de voorstelling Hans van Manen Live te zien. Het verschil met Hans van Manen Gold is dat Adagio Hammerklavier het ballet Live vervangt. De muzikale begeleiding van Hans van Manen Gold is van Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe.

Bekijk hier de speellijst

di 12 – wo 13 april – 20:15 uur

Odeon de Spiegel, Zwolle

ma 18 april – 20:00 uur

Zuiderstrandtheater, Den Haag

di 19 april – 20:00 uur

Stadsschouwburg, Utrecht

vr 22 april – 20:00 uur

Parktheater, Eindhoven

za 23 april – 20:15 uur

Schouwburg, Rotterdam

(foto boven: Angela Sterling)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.