Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld is romantiek ten top

Van 22 augustus t/m 10 september komt het Grootste Zwanenmeer ter Wereld naar Carré in Amsterdam. Een ultieme uitvoering van het meest romantische ballet.

‘Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt.’ Dat zegt choreograaf Derek Deane over zijn Grootste Zwanenmeer ter Wereld. Op verzoek van de Nederlandse producent Stardust studeerde de Britse succeschoreograaf in Shanghai zijn versie van het Zwanenmeer in. Met maar liefst 100 dansers.

Eerder bracht Deane dit Zwanenmeer uit in de arena-achtige The Royal Albert Hall. Nu was het nodig dat hij met de dansers werkte aan een versie voor het theater. Wat aan deze opvoering van het Zwanenmeer extra opvalt zijn de tweede en de vierde aktes. Daarin zijn de beroemde en romantische witte scènes te zien waarin prachtige zwanenpatronen de ogen betoveren. Maar met dit keer 48 zwanen in plaats van 16 zwanen is de indruk verpletterend. Zeker wanneer de dansers uiterst muzikaal dansen (een vereiste voor Derek Deane) en ook nog eens zichtbaar van de dans genieten. Dat gevoel brengen ze direct over op het publiek.

Wil je daarom dit jaar het Zwanenmeer zien, moet je hier naartoe.

Hoe krijg je zo’n Zwanenmeer voor elkaar?

De vraag is beter: wie krijgt zoiets voor elkaar? Derek Deane dus, gevierd ex-solist van The Royal Ballet, van 1993-2001 directeur van het English National Ballet, genomineerd voor twee Laurence Olivier Awards én geridderd. Groot fan ook van Kenneth MacMillan, bekend van zijn romantische en dramatische balletten. Deane streeft daarom naar een hoge artisticiteit en hij is extra trots op Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld. Daarmee stond hij in The Royal Albert Hall voor 5.000 toeschouwers per avond, en in Melbourne kwamen maar liefst 12.000 bezoekers naar elke voorstelling.

Bijzondere versie

Ontwerper Peter Farmer (The Royal Ballet) zorgde voor het sfeervolle décor, de vederlichte tutu’s, de robijnrode en smaragdgroene balkostuums. Het sprookje dat in 1877 op muziek van Tsjaikovksi in première ging bij het Bolsjoj ballet en pas in 1895 opbloeide bij het Mariinski ballet wordt nu naar een ander niveau getild door dit Grootste Zwanenmeer ter Wereld van het Shanghai Ballet.

Hoe zit het met ballet in China?

Het waren Russische balletmeesters die tussen 1920 en 1930 een solide basis legden voor de ontwikkeling van ballet in China. Vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw begon China zich meer open te stellen voor cultuur van buitenaf. Inmiddels hebben gedurende de laatste dertig jaar Chinese dansers wereldwijd meer dan zeventig dansprijzen gewonnen: bij het beroemde Varna, Lausanne of in Moskou. Je kunt dus topdansers verwachten bij het Shanghai Ballet.

Het Shanghai Ballet

Shanghai (betekenis ‘boven zee’) is niet alleen de grootste stad van China; het is qua inwoneraantal ook de grootste gemeente ter wereld. Omdat in de periode 1930-1940 Shanghai de hoofdstad van cultuur en mode in China vormde kon dans zich daar goed ontwikkelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Grootste Zwanenmeer ter Wereld uitgevoerd wordt door dit Shanghai Ballet.

Ook gaan?

Boek je kaarten via onderstaande button en laat je onderdompelen in deze ‘Zwanenzee’ (de Volkskrant)!

Info & tickets

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.