Hoera voor Hans is hoera voor dans!

Deze zomer wordt choreograaf Hans van Manen 85 jaar. Introdans viert het alvast. Want elke danslegende verdient een extra feestje.

Indrukwekkende loopbaan

Het leven van Hans van Manen in een artikel weergeven is eigenlijk niet te doen. Toch even een opsomming van zijn ontwikkeling als danser en maker in Nederland.

Dansmaker overal

Hans Artur Gerhard van Manen, geboren in Nieuwer-Amstel op 11 juli 1932, begon zijn danserscarrière in 1951 bij Ballet Recital van Sonia Gaskell. Hij stapte over naar het Nederlandse Opera Ballet waar hij in 1957 zijn eerste ballet Feestgericht choreografeerde. Na een verblijf in het buitenland bij Roland Petit trad Hans in dienst bij het Nederlands Dans Theater. Eerst als danser, toen als choreograaf en vervolgens als artistiek leider. Later zou hij aantreden als choreograaf bij Het Nationale Ballet.

Bij alle belangrijke gezelschappen heeft Hans zijn stempel kunnen zetten. En dat breidde uit. Naar het Scapino Ballet, naar Introdans, naar het buitenland. Inmiddels is de Hollander een gelauwerd choreograaf van wie wereldwijd veel vraag naar zijn werk is. De danswereld is minstens zestig jaar verlicht, verrijkt en opgeschud dankzij Hans van Manen.

Hoera voor Hans is hoera voor dans!

Indrukwekkend persoon

Wat opvalt aan de choreograaf op hoge leeftijd, is zijn eerlijkheid en zijn bereidheid collega’s in de danswereld te helpen. Aan het kleine Danspubliek.nl stond hij bijvoorbeeld twee interviews af. Een met de jonge Nienke Wind (lees het hier), toen nog studente aan de Nationale Balletacademie. Interessant is dat toenmalig directeur Christopher Powney, inmiddels directeur van de Royal Ballet School, haar aanraadde voor een interview met Hans. Nu schittert zij als danseres bij Introdans. Het tweede interview (lees het hier) was ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Hans en het programma MenEERvanManen, ook bij Introdans. En Hans jureerde voor de eerste editie van de Dansfoto van het Jaar. Alles voor de dans, is zijn motto. Hoe bescheiden het initiatief ook mag zijn.

Feestelijk programma van Introdans

Sinds 1995 heeft Introdans al meer dan twintig werken van Hans van Manen op het repertoire. Vrijwel zonder uitzondering zijn deze balletten oorspronkelijk voor een volwassen publiek gemaakt, maar jonge kijkers blijken er evenzeer gefascineerd door te worden. Introdans vindt dat ook zíj dans van topkwaliteit verdienen en, zoals de maestro zelf altijd zegt: je moet hun smaak en intelligentie beslist niet onderschatten. Met de familievoorstelling HOERA VOOR HANS, bestaande uit drie toppers uit Van Manens oeuvre, brengt Introdans hulde aan de meesterchoreograaf die in juli 2017 85 jaar wordt.

Het programma bestaat uit Squares, Polish Pieces, In and Out en Black Cake.

Lees meer en reserveer

(foto boven: Pieter Henket)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.