Jubilerend Holland Festival 2017 sluit met dans aan op actualiteit

Het Holland Festival 2017 pakt van 3 t/m 25 juni uit met dans die aansluit op de actualiteit. Ook al zitten er geen nieuwe werken of wereldpremières tussen. 

Holland Festival 2017 vol kwaliteit

In andere disciplines zoals opera en toneel, zijn ze er. Wereldpremières. Maar in dans niet. Toch waren die er tijdens eerdere edities van het internationale festival wel. Alleen, die bleken niet altijd een baanbrekend succes. De vele buitenlandse dansmakers tonen tijdens de komende editie daarentegen zeer actueel werk. Misschien dat daarom een wereldpremière niet nodig is. Want nieuwigheid is ondergeschikt aan kwaliteit.

Wat kun je allemaal zien?

Rito de Primavera van José Vidal & Compañía

De Chileense choreograaf en danser Jose Luis Vidal brengt met zijn ‘compañía’ het Rito de Primavera. Inderdaad. Vertaald betekent dat Sacre du Printemps. En elke keer weer hopen choreograaf en publiek dat er een revolutionair nieuwe Sacre komt. Het is een gebed zonder einde. Want ‘zolang de mens bestaat, wordt er ritueel gedanst’, aldus de choreograaf. In de Zuiveringshal West kun je deze mystieke underground rave ondergaan. (Wereldpremière 6 maart 2014.)

danse de nuit van Boris Charmatz, Musée de la danse

De Franse choreograaf en danser Boris Charmatz is er een van de monumentale aanpak. Die wil je gewoon altijd op je festival hebben. Hij is daarom terug. Met nota bene een gratis voorstelling. Die gaat over de grenzen van toelaatbaar gedrag. (Wereldpremière 2 september 2016.)

FLEXN van Reggie (Regg Roc) Gray, Peter Sellars

Dan iets geheel anders. FLEXN is een virtuoze dansvoorstelling over leven in tijden van grote sociale onrust. Van Flexpionier en choreograaf Reggie Gray én de beroemde theater- en operaregisseur regisseur Peter Sellars. Zij werken met een grote groep dansers uit Brooklyn. Op YouTube ligt het aantal views van de trailer relatief hoog, dus dit gaat waarschijnlijk wat doen. (Wereldpremière 25 maart 2015.)

Shostakovich Trilogy van Alexei Ratmansky, Het Nationale Ballet

Een Nederlands gezelschap mag niet ontbreken want het festival is natuurlijk ook een beetje een showcase van ons theaterklimaat. Het Nationale Ballet danst een hele avond werk van succeschoreograaf Alexei Ratmansky. Het is een sfeerschets van het leven en de carrière van zijn favoriete componist Sjostakovitsj, die leefde in de beklemmende greep van het Sovjetregime. (Wereldpremière 31 mei 2013.)

nicht schlafen van Alain Platel, les ballets C de la B

Toe maar. Nog een naam van wereldformaat. Alain Platel. Hij gaat met zijn dansers op zoek naar transformatie, in de hoop niet wederom te eindigen in grootschalige vernietiging. Want de getroebleerde beginjaren van de 20e eeuw leidden tot de tragedies van twee wereldoorlogen. (Wereldpremière 1 september 2016.)

Programma

Dat het Holland Festival dit jaar zeventig jaar bestaat zal er ook voor gezorgd hebben dat er grote dansnamen meedoen. Laat die wereldpremières maar even zitten. Want er is volop bijzondere dans om naar uit te kijken tijdens Holland Festival 2017! Bekijk hier het volledige dansprogramma.


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.