Internationaal Danstheater schetst in Hopper verstilde taferelen over baanbrekend kunstenaar

Het Internationaal Danstheater en het Doelen Ensemble uit Rotterdam brengen op 11 maart 2018 Hopper uit: een verrassende voorstelling over het werk van schilder Edward Hopper.

De nieuwste voorstelling van Internationaal Danstheater

Hopper heet de nieuwste productie van het Amsterdamse dansgezelschap Internationaal Danstheater. Het uitgangspunt voor de voorstelling is het werk van de Amerikaanse kunstschilder Edward Hopper, bekend van typisch Amerikaanse thema’s. Het meest bekend is wel zijn schilderij Nighthawks dat verlatenheid en eenzaamheid kenmerkt.

Inspiratie voor Hopper

Regisseur Wim Wenders gebruikte inspiratie uit Hopper’s werk in zijn film Paris,Texas. Een verhaal over ‘de tijd’. Elk schilderij heeft een verhaal voordat het stilstond, en lijkt verder te gaan na het ‘fotomoment’. Maar wat dan? Wat was ervoor, wat gebeurde erna? De tijd lijkt uitgerekt, en zijn schilderijen waren een verzet tegen de moderne vervreemding.

Verstilde taferelen in dans

Choreografe Neel Verdoorn zet in Hopper verstilde taferelen neer die tegelijkertijd licht verontrustend zijn: de moderne mens, verbeeld als een geïsoleerd en melancholiek wezen. De muziek geeft hem de kracht om zijn isolatie te doorbreken. Realistische beelden die emotioneel, actief, dissonant en dan weer in harmonie zijn.

(lees verder onder de video)

Een muzikale en dansante reis

Na de eerste samenwerking in het dansconcert Silent Songs vorig seizoen, levert dit keer het Doelen Ensemble uit Rotterdam een bijdrage met piano, viool en klarinet. Je hoort werk van Max Richter, Meric Artac en Philip Glass. Hopper belooft dan ook een fascinerende muzikale en dansante reis te zijn door het werk van één van de meest baanbrekende kunstenaars van de vorige eeuw.

MEER INFORMATIE
 
 
(foto boven: Kim Doeleman)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.