Zeven choreografen worden in 7EVEN op de proef gesteld

Zeven choreografen maken in 7EVEN hun fascinatie voor het lichaam kenbaar. Dat is de inspiratie en krachtbron voor dans. Van rauw naar gestileerd, politiek, technologisch, minimalistisch of expressief.

Emio Greco en Pieter C. Scholte dagen zeven choreografen uit een nieuw werk te maken over het lichaam. Deze zeven choreografen zijn: Nacera Belaza, Amos Ben-Tal, Eric Minh Cuong Castaing, Joeri Dubbe, Faustin Linyekula, Ayelen Parolin en Ula Sickle. Allen werken met dansers van Ballet National de Marseille en ICK. Sinds 2014 vormen Greco en Scholten de artistieke leiding van Ballet National de Marseille, een van de belangrijkste danscentra van Frankrijk. Hun directiefuncties combineren ze met het ICK dat ze jarenlang in Amsterdam leiden.

Waarom 7EVEN?

Choreografen Emio Greco (interview hier) en Pieter C. Scholten leerden elkaar kennen in 1995. Ze misten toen het intuïtieve lichaam in de dans. Terwijl in ze in de studio werkten aan hun eerste gezamenlijke voorstelling BIANCO, schreven ze een zevendelig manifest over het dansende lichaam. Dit manifest, de 7 noodzakelijkheden, vormt nog steeds de inspiratie en drive voor het maken van nieuw werk.

Het lichaam

‘Het speelse lichaam, het nieuwsgierige lichaam, het afwezige lichaam. Ons lichaam is onze grootste vriend en vijand. Toch vergeten we vaak het bestaan ervan, gaan we op in een digitale identiteit of vervangen we het door robots. Voor een danser is het lichaam vanzelfsprekend en een belangrijk instrument.’

7EVEN te zien

7EVEN gaat op 23 juni in première in Frankrijk. In Nederland is het onder andere te zien tijdens Julidans. 7EVEN volgt op eerder producties TWO en I/II/III/IIII. Twee in Nederland gevestigde choreografen doen mee aan 7EVEN: Joeri Dubbe (momenteel te zien met Kiraly) en Amos Ben-Tal (momenteel te zien met HOWL).


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.