Inkijkje wondere danswereld Ed Wubbe en Scapino Ballet Rotterdam met TWOOLS 14

Het mini-festival TWOOLS 14 laat een sterk Scapino Ballet Rotterdam zien met blikvanger Jan Kooijman die als ex-danser een officieel debuut maakt als choreograaf. De aanwezige BN’ers en de knallende muziek van de band King Jack zetten in het thema Say cheese to the mob van Ed Wubbe de toon voor een dansfeest.

TWOOLS 14

Gezien: 4 juni 2012, Rotterdamse Schouwburg

Mind the gap van Pedro Goucho Gomes doet in toneelbeeld en dans denken aan oud-werkgever van de choreograaf, Nederlands Dans Theater. Drie dansers stampen in het donker en zoeken een weg in beweging. Schoenen worden op het toneel gegooid en aangetrokken als handschoenen in een volwassen studie van dans.

In Par la main… wandelen vijf zomerse dames op de plaats en versnellen naar rennen in topvorm. Loic Perela durft het aan dit tot het eind te laten doorgaan en dat is fascinerend. Af en toe schijnstruikelt er een danser of breekt iemand weg. Het stuk sluit prachtig af in stilte met alleen fysieke muziek van hijgen en ritmische stappen.

Het ambitieuze in drie aktes gemaakte All the things we don’t know gaat over een driehoeksverhouding, maar kan ook gaan over Jans uiteenlopende projecten. Het intiemere pas de deux-werk met een volwassen en charismatische Juvat (mooie snelle breakdance in stilte) oogt sterk. Een vertoonde korte film met de So You Think You Can Dance-ster en Scapino-danseres Sherida Lie is een interessante try-out voor eventuele regie-ambities.

Veel Facebook-humor in Find me, please! van Min Li. Mark Zuckerberg kon niet vermoeden dat zijn webplatform onderwerp zou worden van diverse balletten. Op een absurdistische manier wordt tijdens zang of een monoloog danseres Yi-Chun Liu mishandeld op de achtergrond: door een ander of zichzelf. Een creatief stuk en intrigerend van opzet.

Sterk begin van Chromosomes van Mischa van Leeuwen. In een spotlicht starten in een cirkel vijf dansers vloeiende en organische bewegingen op een atmosferische brom. Er is geen verhaal en toch is er spanning. Ballet is hier de taal en er wordt instinctief groepsgewijs ingezet of gestopt met bewegen. De brom trekt steeds harder door je stoel heen om vervolgens fenomenaal weg te vallen met overgebleven, verstilde dansers na een storm.

Welke bekende dames waren er ook?

Isabelle Beernaert - Vlaamse dansheldin

Isabelle Beernaert – Vlaamse dansheldin

Euvgenia Parakhina - latin ballroom personality 1)

Euvgenia Parakhina – latin ballroom personality 1

Actrice Miryanna van Reeden 'Ik hou van dans'

Actrice Miryanna van Reeden ‘Ik hou van dans’

Ellen ten Damme - was eerder te zien in TWOOLS 13: 'Ik kan deze keer kijken en genieten'

Ellen ten Damme – was eerder te zien in TWOOLS 13: ‘Ik kan deze keer kijken en genieten’

Kathleen Ferrier - 'Ik ben een groot fan van Scapino Ballet'

Kathleen Ferrier – ‘Ik ben een groot fan van Scapino Ballet’

Conny Janssen - collega uit het Rotterdamse

Conny Janssen – collega uit het Rotterdamse

 

 

 

 

De solo Laat me met mij meegaan van choreografenduo Voortman en de Jonge gaat over ‘een gevecht tussen verlies en verlangen’. Bryndis Brynjolfsdottir doemt, getooid met een stapel hoofddeksels, op vanuit een achterste coulisse. Mooi is het gewone bewegen dat afgewisseld wordt met beheerste techniek. Verandering van licht houdt de spanning vast.

In Irreversible van de externe choreograaf Felix Landerer wroet een collectief van vijf mensen in nonchalante kleding door dans met een ondertoon van tai chi en capoeira. Vooral Loic Perela beheerst de soepele, wervelende techniek goed. Is het aanvankelijk moeilijk om in dit stuk te komen, je wordt gaandeweg gegrepen door deze uitgekiende choreografie.

We zijn terug bij het thema van Ed Wubbe. Leading lady Maya Roest is met haar lengte lenig en snel. Ze vormt een prachtig koppel met Mischa van Leeuwen. Dansers zwepen de muziek van de uitstekend spelende King Jack op met slingeren aan kledingstukken. In een dans van drie mannen valt de frisse Matthew Bade op. Het geheel tast zowel elkaar af als de ruimte tot elkaar.

TWOOLS 14 is een spannende afsluiting van het seizoen met veel talent, goed getrainde dansers en zorgvuldig gerepeteerde dans. Nog te zien tot en met 7 juni. Daarna gaan de dansers genieten van vakantie om zich voor te bereiden op een nieuwe versie van Wubbe’s Romeo en Julia.

Welke bekende heren waren er ook?

Peter Bosveld - latin ballroom personality 2

Peter Bosveld – latin ballroom personality 2

Chris Silos - schrijver dansprogramma's

Chris Silos – schrijver dansprogramma’s

Marco Gerris - spreekt voor zich

Marco Gerris – spreekt voor zich

 

 

 

 


Misschien ook interessant?