Inspirerend For the sky not to fall tijdens Noorderzon

Tien dansers bedekken zich met koffie en klei. De hemel kan immers elk moment naar beneden vallen. Dat is Para que o céu não caia (For the sky not to fall).

For the sky not to fall

De Braziliaanse choreograaf Lia Rodriques maakte de dansvoorstelling Para que o céu não caia (For the sky not to fall) geïnspireerd op treffende woorden van Davi Kopenawa. Deze shamaan van het Yanomamivolk in de Amazone werd geconfronteerd met de verwoesting van zijn leefgebied.

‘Wat kan ieder van ons doen om de hemel hoog te houden? Er is weinig tijd te verliezen, voordat alles instort. De hemel valt al naar beneden en hier zijn wij: degenen die er onder wonen.’  

Een dramatische uitspraak. Para que o céu não caia gaat dan ook over een intiem ritueel om de mensheid te redden.

Een overrompelende dansvoorstelling

De dansers beginnen middenin het publiek al dansend dit ritueel. Etnische dans van de oorspronkelijke bewoners van Brazilië mengt zich met dans uit de Braziliaanse favela’s tot een overrompelende dansvoorstelling. Tijdens het Noorderzon festival in Groningen kun je deel uitmaken van deze zoektocht naar waar we vandaan komen en waar we als mensheid gezamenlijk naar toegaan.

Lia Rodrigues

Na een loopbaan als danseres in Europa ontwikkelde Lia Rodrigues zich al snel als choreograaf van technisch opzienbarend danswerk. In 1990 richtte ze de Companhia de Danças op in Rio de Janeiro. Met het tevens opbouwen van een school behoort ze tot een lichting vernieuwers in Brazilië. Ze ontving dan ook in 2014 een Prins Claus Prijs.

Tickets en info

 

(foto: Sammi Landweer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.