Comeback van een succesvol L’Histoire du Soldat

Bijna een eeuw na de première van Stravinsky’s L’Histoire du Soldat reist een bijzondere versie ervan langs twintig theaters in Nederland.

Baanbrekend werk

Het oude Russische verhaal verhaal is tijdloos. Een arme soldaat maakt een deal met de duivel: hij ruilt zijn viool in voor een boek dat de toekomstige beurskoersen voorspelt. Hoewel de soldaat een fortuin vergaart, raakt hij zijn ziel kwijt. Met L’Histoire du Soldat gaven Stravinsky en toneelschrijver Charles-Ferdinand Ramuz de aanzet tot nieuw politiek geëngageerd theater. Het stuk werd ook voor latere generaties relevant. 

Een topbezetting en een comeback

Het New European Ensemble, een gezelschap van louter jonge topmusici gerekruteerd uit heel Europa, speelt Stravinsky’s meesterwerk. Regisseur en choreograaf Gerard Mosterd transformeerde de klassieker tot een theaterstuk, waarin humor, dans, mime, slapstick en muziek samensmelten. Niemand minder dan actrice Wieteke van Dort maakt haar comeback (als verteller) in het theater. (Ze vertelt er hier over voor Radio EenVandaag.)

Wieteke van Dort

Maar dat is niet alles

Drie van Java’s meest vooraanstaande traditionele dansers nemen de rollen voor hun rekening. De beroemde Indonesische schrijver en mensenrechtenactivist Goenawan Mohamad schreef speciaal voor deze productie een nieuwe tekst. Niet voor niets gaat deze bijzondere productie op donderdag 16 maart in première in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Daarna is de Javaanse L’Histoire du Soldat te zien in twintig theaters door het hele land.

Samengaan van culturen 

Gerard Mosterd maakte deze eerste Javaanse L’Histoire du Soldat, die drie jaar lang in Indonesië uitverkochte zalen trok. In de voorstelling versmelten Aziatische en Europese tradities. Frans Leidelmeijer, bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch, houdt in de meeste theaters een inleiding waarin hij ingaat op de historische en artistieke achtergronden bij deze productie.

Bekijk de speellijst

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.