Kristalheldere Pas de Deux van Scapino Ballet Rotterdam

Pas de Deux van Scapino Ballet Rotterdam brengt na eerder succes Nederlands sterpianist Michiel Borstlap en het Scapino Ballet Rotterdam weer samen. Tijdens het Holland Dance Festival gaat de productie op 6 februari in première in het kraakheldere Atrium in Den Haag.

Pas de Deux van Scapino Ballet Rotterdam

In 2014 werkte Michiel Borstlap, een van de meest veelzijdige muzikanten in de Nederlandse hedendaagse jazz, met choreograaf Ed Wubbe en het Scapino Ballet Rotterdam samen voor TWOOLS 16. Dat waren toen twee korte stukken in het kaleidoscopische programma. Het beviel zo goed dat nu een hele avond is samengesteld.

Aan Pas de Deux van Scapino Ballet Rotterdam is een interessant, extra aspect toegevoegd: in het 70-jarig jubileum van Scapino roepen de dansers opnieuw herinneringen op aan de oorspronkelijke Scapino-figuur met zijn witte gezicht. In Pas de Deux heeft hij zijn kinderlijke onschuld verloren en is hij volwassen geworden. In witte kostuums en wit geschminkte gezichten dragen de dansers bij aan een mysterieuze sfeer waarin zij de uitdaging aangaan met de betoverende muziek van Borstlap.

Scapino

Het Scapino in Scapino Ballet Rotterdam verwijst naar een figuur uit de Italiaanse commedia dell’arte, het geïmproviseerde toneel uit de 16e en 17e eeuw. Bij deze komische Italiaanse toneelvorm werden vaak maskers gedragen. De Scapino-figuur gaf dansend, mimespelend en vertellend toelichting op de voorstellingen. Het Scapino Ballet werd in 1945 opgericht door onder meer danspedagoge Hans Snoek en kunstenaar Nicolaas Wijnberg.

Michiel Borstlap

Michiel Borstlap (1966) is het boegbeeld van de jongere generatie Nederlandse jazzmusici. Hij won als pianist diverse prijzen waaronder – als eerste niet-Amerikaan – de Thelonious Monk Award in 1996. Borstlap componeerde filmmuziek en werkte recentelijk samen met Ludovico Einaudi (muziek uit Intouchables). In 2015 kwam zijn nieuwste album Frames uit.

Ed Wubbe

Ed Wubbe is artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam en is een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen. Vanaf 2004 is Wubbe artistiek leider van de Internationaler Wettbewerb Für Choreographen Hannover. In 2006 heeft hij de Scapino Productie Prijs ingesteld.

Boek tickets

Kenmerken van deze voorstelling zijn:

klassiek ballet/modern ballet/moderne dans/danstheater
traditioneel/vernieuwend/vooruitstrevend/radicaal anders
veilig/spannend/ruig/risicovol
Randstad/regionaal
groot podium/kleine zaal/vlakke vloer/studio
met familie/gezin/vrienden/vriendinnen/collega’s/date
licht/neutraal/nadenken/raakt je/grote impact

Heb je deze voorstelling gezien? Laat anderen weten wat je ervan vond en geef op deze pagina jouw aantal sterren door!


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.