Krisztina de Châtel 75: eigenheid is het belangrijkste

Krisztina de Châtel 75: dat moet gevierd worden! In het najaar komen de verschillende activiteiten tot een hoogtepunt.

Krisztina de Châtel 75: The Third Space

Dit jaar presenteert het Festival de Nederlandse Dansdagen The Third Space, een tentoonstelling over het werk van Krisztina De Châtel. De tentoonstelling presenteert een selectie van haar werken én toont een nieuwe installatie van De Châtel zelf, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

De Châtel staat bekend om haar verkennen van de wisselwerking tussen ruimte en lichaam. De ruimtes waar haar dansen plaatsvinden zijn hierdoor vaak net zo belangrijk als de dansen zelf. Door een selectie van haar meest emblematische werken, heroverwogen door de lens van de ruimtelijke theorie van de postmoderne geograaf Edward D. Soja, wil The Third Space nieuwe inzichten verschaffen in De Châtel’s unieke artistieke visie en choreografisch oeuvre.

The Third Space wordt gepresenteerd in Bureau Europa, platform voor architectuur en design, in Maastricht. De opening vindt plaats op 9 september 2018 om 13.00 uur. Te zien tot en met de laatste dag van het festival, 14 oktober 2018.

Krisztina de Châtel 75: Thron op tournee

Wegens groot succes zal in het najaar de voorstelling Thron weer te zien zijn in de theaters. De tournee start zaterdag 13 oktober in het kader van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Thron bouwt voort op het minimalisme van eerder werk van De Châtel. Het vraagt van de danseressen een volledige overgave in een afgebakend gebied met verschuivende patronen. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd.

Krisztina de Châtel 75: Een leven lang theater

Ook Stadsschouwburg Amsterdam viert met een eigen randprogrammering rond de voorstelling Thron het jubileumjaar van Krisztina de Châtel met onder andere een editie van Een leven lang theater op zondag 28 oktober. Krisztina de Châtel neemt de kijker vanuit haar perspectief (eigenheid is het belangrijkste) mee op een reis door de Nederlandse Theater- en Dansgeschiedenis.

Eerder dit jaar kwam de documentaire Een uitzinnige beheersing, Leven en dans van Krisztina de Châtel uit. 

MEER INFORMATIE
 
(foto bovenaan: Keke Keukelaar)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.