5 redenen La Bayadère van Het Nationale Ballet te zien

Het succesvolle ballet La Bayadère keert vanaf 8 oktober terug bij Het Nationale Ballet. Vijf redenen waarom je moet gaan kijken.

1. Het is een klassieker

Bijna 140 jaar oud is La Bayadère. De première vond in 1877 plaats in het Bolshoi theater in Sint-Petersburg en werd uitgevoerd door het Keizerlijk Ballet. De oorspronkelijke choreografie was van de Franse balletmeester en sterchoreograaf Marius Petipa, de muziek is van Ludwig Minkus.

2. Je bezoekt een ultieme sprookjeswereld

Met name de dans Het Rijk der Schimmen, een scène van ballerina’s in witte tutu’s laat je even wegdromen uit de harde realiteit. Het noodlottige liefdesverhaal van een tempeldanseres en een dappere krijger speelt zich bovendien af in het oude, exotische India. Met in het décor het symbool van meditatieve vrede en rust dat je in elke Hollandse achtertuin tegenkomt: het boeddhabeeld.

3. Makarova komt

Natalia Makarova is een absolute balletster. De ballerina veroverde na haar vertrek in de jaren zeventig uit Rusland het Westen en verwierf eeuwige roem. In 1980 maakte zij voor het American Ballet Theatre haar eigen versie van het volledige La Bayadère (sommige gezelschappen dansen alleen Het Rijk der Schimmen), dat een regelrecht succes werd. Makarova komt nu net als in 2007 naar Het Nationale Ballet om toe te zien op de uitvoering van haar werk. Dat belooft dus topkwaliteit.

4. Ons Nationale Ballet is ook top

Wie kan La Bayadère goed dansen?

Werp een wereldwijde blik op welke gezelschappen de volledige versie van La Bayadère kunnen dansen en dan zie je er niet heel veel. Ons Nationale Ballet kan het wel. Daarom biedt het ook zo’n tachtig dansers werk: die heb je nodig voor grote producties. En vanuit zo’n groot tableau de la troupe kan talent goed doorstromen. Je kunt je dan ook met gemak vergapen aan de kwaliteit van de dansers én de solisten! En er is live muziek. Van Het Balletorkest onder leiding van Boris Gruzin / Ermanno Florio.

Wat is reden nummer vijf? Lees verder onder de video…

5. Ga je niet, dan houd je niet van ballet

Dat zei danscriticus Clive Barnes ooit. Wie dus echt van ballet houdt, hoort La Bayadère te zien.

[Tweet ” ‘Als je niet van La Bayadère houdt, houd je niet van ballet’ Clive Barnes. “]

Bekijk hier de speellijst en/of boek je tickets in het Muziektheater in Amsterdam.

Wil je samen met iemand naar La Bayadère? Deel dit artikel, dan weet hij/zij meteen waarom het de moeite waard is!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.