Last 7 Words nieuwste productie van De Dutch Junior Dance Division

Eerst was er de Kinder Matteüs: een interactieve muziekproductie met de Holland Baroque Society en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Nu brengt De Dutch Junior Dance Division met het Matangi Quartet Last 7 Words op muziek van Haydn.

Last 7 Words

Al vijftien jaar lang liep de choreograaf ermee rond. Met het idee iets te doen met The Seven Last Words of Our Saviour on the Cross, van componist Joseph Haydn. Het muziekstuk uit de 18e eeuw spreekt Stuart enorm aan. Hij kiest bij zijn nieuwste productie voor de instrumentale versie, een uur lang. Want zonder de zang en de lengte van een Matteüspassie is de voorstelling toegankelijk en compacter. Er moet immers gedanst worden.

De reden dat Stuart een ballet maakt op Haydns The Seven Last Words of Christ heeft veel te maken met Orlando. Die productie kwam in 2002 uit, in de Grote Kerk in Den Haag. Toen ook met het Matangi Quartet. Violiste Maria-Paula Majoor raadde Stuart aan iets met The Seven Last Words of Christ (eigenlijk zijn het zeven zinnen) van Joseph Haydn te doen. Nu, vijftien jaar later werd het hoog tijd.

Last 7 Words is vanaf 10 maart te zien de Lourdeskerk in Den Haag. Hoe het eruit komt te zien is nog niet bekend, de eerste repetities moeten nog beginnen. Vast staat dat de choreograaf ooit zo onder de indruk was van muziek tijdens een mis dat hij dacht: ‘Dit is God’. Niet om de lat hoog te leggen, maar de verwachtingen voor Last 7 Words zijn alvast hooggespannen.

‘Last 7 Words is een choreografie van Thom Stuart voor de 10 talenten van De Dutch Junior Dance Division, op de gelijknamige compositie van Joseph Haydn. Het Matangi Quartet verzorgt de live gespeelde muziek in de prachtige Lourdeskerk. De 7 sonates verhalen over de 7 laatste zinnen (of “woorden”) die Jezus sprak aan het kruis. Deze zinnen behandelen universele thema’s als wanhoop, pijn, vergeving, hoop, berusting en sterven.’

SPEELLIJST EN TICKETS

 

(foto boven: Studio Oostrum)

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.