Met LIBI zet Ryan Djojokarso de stap naar een groot theater

Ryan Djojokarso is terug met LIBI: een biografie met dans, performance en zang van Jeangu Macrooy. Onmiskenbaar persoonlijk en toch voor het grote publiek.

Een groot nieuw werk

Ryan Djojokarso, die zich vanaf 2013 als dansmaker bij onder andere Korzo en Dox ontwikkelt, is een zeer productieve choreograaf. Eerder dit jaar was tijdens CaDance de aangrijpende productie Mom:Me te zien, daarna volgde Wie niet weg is, is gezien!, en nu is er LIBI, een grote productie in samenwerking met Korzo, Scapino Ballet Rotterdam en het Haagse Zuiderstrandtheater.

Faf a libi

Djojokarso vertrekt vanuit zijn Surinaamse roots en vanuit de vraag ‘faf a libi?’ (‘Hoe staat het leven?’). De verhalen van vijftien Surinamers die naar Nederland verhuisden, vormen de basis van het script. Via een storm aan herinneringen wordt hun migratieverhaal naar het toneel gebracht. Van het opgroeien in Suriname tot het besluit te emigreren, de reis, de aankomst, de heimwee, het aarden, het verlangen.

Persoonlijk

Op vijftienjarige leeftijd verhuisde Djojokarso zelf van Suriname naar Nederland. Hij had slechts drie dagen om afscheid te nemen, zijn vader heeft hij sindsdien niet meer gezien. Op zijn twintigste start hij met de dansopleiding aan Codarts Rotterdam en na een succesvolle loopbaan als danser ontvangt Djojokarso (1983) als maker in 2017 de BNG Bank Dansprijs. De jonge choreograaf weet met een flinke dosis humor en nuchtere luchtigheid grote maatschappelijke thema’s te vertalen naar speelse en ontroerende voorstellingen.

 

INFO & TICKETS

 

Foto boven: De Schaapjesfabriek


Misschien ook interessant?