Mondriaan in vogelvlucht: zes korte dansvoorstellingen

Tijdens de Museumnacht in Den Haag op 21 oktober is er een wel heel bijzondere dansvoorstelling te zien: Mondriaan in vogelvlucht van Lonneke van Leth.

Dans tijdens de Museumnacht

Op zaterdag 21 oktober staat cultureel Den Haag op zijn kop tijdens de Museumnacht. Uitsmijter van het evenement is Mondriaan in vogelvlucht. Een combinatie van dans, muziek, spel en film, geïnspireerd op het leven en de werkwijze van Mondriaan en de steden waar hij woonde. Choreografe Lonneke van Leth presenteert op 6 verschillende plekken in het museum korte voorstellingen/installaties van elk drie-vier minuten.

Dans op Mondriaan

Vijf studenten van Codarts bewegen in het stuk Who’s afraid for Black, White, Yellow, Red and Blue. Vaste danspartner van Van Leth Riccardo Sbrighi danst een solo op teksten van schrijver Martijn de Rijk over Mondriaan zijn werkwijze. In Josephine zien we een van Mondriaan zijn inspiratiebronnen. In het Labyrint beweegt danseres Camille Pidou als zwarte verf door de installatie.

In Het slotakkoord danst Erik Constantin een solo gebaseerd op het idee dat er na de abstrahering tot de essentie, zoals Mondriaan en zijn tijdsgenoten deden, niets meer zou zijn.

‘Silent disco’

Je beleeft de acts met ‘silent disco’ hoofdtelefoons. Ook een filminstallatie van Vincent de Kooker geïnspireerd op de Victory Boogie Woogie is onderdeel van deze ‘proeverij’. Door middel van ‘projectiemapping’ met een beamer worden beelden van de stad New York, films met daarin twee dansers van Lonneke van Leth en de kleuren en vlakken van het originele schilderij geprojecteerd op een 3D-object.

Complete beleving

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl in Leiden is opgericht, met als belangrijkste vertegenwoordiger Piet Mondriaan. Daarom is 2017 het feestjaar ‘Mondriaan to Dutch design’.

In het Gemeentemuseum kun je ’s werelds grootste Mondriaancollectie bewonderen. De meest veelomvattende tentoonstelling van Piet Mondriaan ooit, stelt Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum. Met Mondriaan in vogelvlucht wordt die beleving helemaal compleet.

Wil je een culturele avond die net even anders is? Om 20.00 uur gaan alle deuren voor je open en kan je avontuur beginnen. Leef je uit tot 01:00 uur, of ga nog even door op de afterparty in Het Paard!

Tickets

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.