Nederlands Balletgala viert 40-jarig jubileum Dansersfonds ’79

De komende editie van het Nederlands Balletgala staat in het teken van het 40-jarig jubileum van Dansersfonds ’79. Het gala vindt plaats op donderdag 14 november 2019 in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Veelzijdigheid Nederlandse dans

Tijdens het Nederlands Balletgala maak je op één avond kennis met de complete top én de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de Nederlandse dans. Bovendien ondersteun je met aankoop van kaarten de activiteiten van Dansersfonds ’79.

40 jaar Dansersfonds ’79

In 1979 is door Alexandra Radius en Han Ebbelaar de Stichting Dansersfonds ’79 opgericht ter gelegenheid van hun 20-jarig dansjubileum. Het dansersechtpaar wilde geen cadeaus ontvangen maar een bijdrage voor een nieuw op te richten fonds. Doelstelling van het fonds is inmiddels ondersteuning en stimulering van de danskunst/ballet in het algemeen en van veelbelovende jonge dansers in het bijzonder.

Nederlands Balletgala

Naast het toekennen van beurzen en prijzen organiseert Dansersfonds ’79 jaarlijks het Nederlands Balletgala in Amsterdam (o.a. met medewerking van Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam). Han Ebbelaar zelf tekent al twintig keer voor de programmering. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix woonde bij aanvang van het Nederlands Balletgala in 2018 de uitreiking bij van de jaarlijkse prijzen van Stichting Dansersfonds ’79.

HAN & LEX foto Sicco Kingma

Voorbijgegaan

Tijdens het gala wordt de film Voorbijgegaan vertoond. Choreograaf en toenmalig artistiek leider van Het Nationale Ballet Rudi van Dantzig maakte in 1979 het melancholieke duet Voorbijgegaan voor Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Van fotograaf Sicco Kingma (inzet foto) verscheen het gelijknamige boek over de totstandkoming van de pas de deux.

Kaarten voor het Nederlands Balletgala gaan vanaf 3 juni in de verkoop.

(Foto geheel bovenaan: Antoinette Mooy/Nederlands Balletgala 2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.