Wat brengt Nederlands Dans Theater voor moois dit seizoen?

Nederlands Dans Theater brengt komend seizoen minstens zes wereldpremières. Met opvallende nieuwkomers Imre en Marne van Opstal en een nieuwe Philip Glass!

Naast voorstellingen als Free to Move, Up & Coming Choreographers, een balletgala en diverse tournees, is van Nederlands Dans Theater een zestal nieuwe programma’s te zien. Met daarin veel Sol León en Paul Lightfoot maar ook werk een nieuw jong choreografenkoppel: zus en broer Imre van Opstal en Marne van Opstal. En er is een nieuwe Philip Glass.

Zo ziet seizoen 2016-2017 er grofweg uit:

NDT 1

Stage One
Spiritwalking
Scenic Route
Parade

NDT 2

Symbolen
Smoke and Mirrors

Hieronder een overzicht van elk programma: wie maken de danswerken, en wat je er nog meer over zou willen weten.

Stage One

choreografen: Sharon Eyal en Gai Behar, Medhi Walerski, Marco Goecke

Eerst is er dus Stage One van NDT 1 met twee wereldpremières: een van Sharon Eyal en Gai Behar en een van Medhi Walerski. En er is een herneming van Thin Skin van associate choreographer Marco Goecke. Een programma waarmee het dansgezelschap met deze topchoreografen vol uit de startblokken het dansseizoen in schiet.

Spiritwalking

choreografen: Sol León en Paul Lightfoot

Spiritwalking (2014) van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot is in een vernieuwde versie te zien in de voormalige gashouder aan het het Westergasterrein in Amsterdam. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde Philip Glass een nieuw stuk, live uitgevoerd door het Ragazze Kwartet. Dat is op zijn zachtst gezegd HEEL BIJZONDER.

Want in 2017 wordt Glass tachtig jaar. Vandaar ook het volgende programma.

Scenic Route

choreografen: Sol León en Paul Lightfoot

Scenic Route, het derde programma van NDT 1, presenteert een wereldpremière van Sol León en Paul Lightfoot en het eerdere Silent Screen (2005). Voor de nieuwe creatie componeert Max Richter een nieuw stuk. Silent Screen is een transdisciplinaire voorstelling waarin dans, theater, film en muziek samensmelten. In dit programma wordt ook León en Lightfoots langdurige, creatieve samenwerking met Philip Glass gemarkeerd.

Parade

choreograaf: Crystal Pite

Seizoen 2016-2017 sluit af met een voorstelling die volledig gewijd is aan het werk van associate choreographer Crystal Pite. In dit avondvullende programma danst NDT 1 een vernieuwde versie van Pite’s meesterwerk Parade (2013). Een treffend tafereel van verbeelding, absurditeit en ritueel: met fanfarebands en een chaotische parade van clowns.

(Lees verder onder de video voor NDT2)

Symbolen

choreografen: Jiří Pokorný, Sol León en Paul Lightfoot, Johan Inger

Interessant dat in het teken van het 500-jarig jubileum van schilder Jheronimus Bosch NDT 2 drie balletten toont die zijn geïnspireerd op zijn schilderkunst. Met nieuw werk van opkomend choreograaf Jiří Pokorný, Some Other Time (2014) van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot en Out of Breath (2002) van gastchoreograaf Johan Inger.

Smoke and Mirrors

choreografen: Marco Goecke, Sol León en Paul Lightfoot, Imre van Opstal en Marne van Opstal

En dan is er Smoke and Mirrors, met voor het eerst een echt choreografenpodium voor dansers Imre van Opstal en Marne van Opstal. De broer en zus kregen nadat ze opvielen met LiNK in het kleinschalige talentprogramma Up & Coming Choreographers, de uitnodiging een werk te creëren voor NDT 2. Daar kwam eerst nog het enthousiaste idee bij voor een crowdfundingcampagne maar dat bleek helemaal niet nodig. De opdracht gaat gewoon door.

Verder toont Smoke and Mirrors een wereldpremière van Marco Goecke en is SH-BOOM! (2000) te zien van Sol León en Paul Lightfoot.

Een vol seizoen 2016-2017

Al bij al valt er dus heel wat moois te zien dus bij Nederlands Dans Theater: in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen, door het land of op tournee. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld van wat je van dit gezelschap komend seizoen kunt verwachten!

Deel en like dit artikel of volg ons op Facebook!

Bekijk hier de speeldata of boek je kaarten


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.