Nieuws van festival de Nederlandse Dansdagen 2017

Festival de Nederlandse Dansdagen bestaat in 2017 twintig jaar. Een formidabele prestatie! Tijd voor een aantal veranderingen en nieuwtjes over onder andere de Zwanen.

Twintig jaar Nederlandse Dansdagen

Op 13 juni 1998 is het festival opgericht. Nu zegt het festival over zichzelf dat het ‘volledig in het teken staat van het honoreren, aanjagen en mede vormgeven van de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse danskunst en het ontsluiten van deze ontwikkelingen voor een breed publiek.’ Een hele mondvol. Maar het festival wil vooral de Nederlandse dans promoten. Vanuit Maastricht. De Provincie Limburg wilde namelijk in 1998 een dansfestival dat eens niet in de Randstad plaatsvond.

Van vlinder naar dazzle painting

Vorig jaar nam Ronald Wintjens het stokje over van Peggy Olislaegers als directeur van het festival. Dit jaar vond hij het tijd voor een nieuwe huisstijl. De eerdere vlinder van het logo heeft plaatsgemaakt voor ‘dazzle painting’; een schildertechniek bij schepen in de jaren ’10. Grafisch ontwerper Esther Noyons, bekend om haar eigenzinnige campagnes leverde de nieuwe huisstijl.

Een nieuwe dansprijs

Ook nieuw dit jaar is de dansprijs Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Met maar liefst € 10.000,- kan de winnende talentvolle maker een nieuw werk initiëren en ontwikkelen voor een publiek tussen de 4 en 18 jaar. 

Nog meer nieuwtjes over het festival?

Jazeker. De nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2017 en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek zijn bekend! Dat zijn respectievelijk choreografen Shailesh Bahoran, Connor Schumacher en Sabine Molenaar, en Ryan Djojokarso, Gaia Gonnelli en Guilherme Miotto. Ze zijn allen door professionals uit het dansveld voorgedragen.

Ignite van ISH genomineerd voor Zwaan

(foto: IGNITE van ISH door Studio Breed)

Ook de nominaties voor de Zwanen zijn inmiddels bekend!

Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn IGNITE van ISH Dance Collective, Accusations van WArd/waRD en Midnight Raga van het Nederlands Dans Theater. Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn de dansers Imre van Opstal voor haar rol in Salt Womb van het Nederlands Dans Theater, Edo Wijnen voor zijn rol in Citizen Nowhere van Het Nationale Ballet en Jefta Tanate voor zijn rol in The Definition of Now van Jasper van Luijk. 

Eerste naam nieuw werk

Het is ook al bekend dat Marina Mascarell een choreografie maakt voor de Nederlandse Dansdagen 2017. De Spaanse choreografe won eerder de BNG Bank Dansprijs voor Excellent Talent en werd vorig jaar genomineerd voor Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Haar nieuwe werk gaat in première gaat tijdens Het Gala van de Nederlandse Dans.

Wanneer is het festival?

De twintigste editie van het festival vindt dit jaar plaats van 5 t/m 8 oktober in diverse theaters in Maastricht.

Meer informatie

Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.