Ode aan de meester: Het Nationale Ballet eert Hans van Manen 85

Op 1 juni start de kaartverkoop van Ode aan de meester: een nieuw programma van Het Nationale Ballet met werk van Hans van Manen. De meester wordt 85.

Je kunt wel stellen dat geen Nederlandse choreograaf zo’n groot stempel op de dans heeft gedrukt als Hans van Manen. Zelfs op hoge leeftijd (dit jaar wordt hij 85) wordt hij nog overal gevraagd: zowel het Marijinski Ballet als het Bolsjoi Ballet zetten balletten van hem op het repertoire en ook het Ballet de l’Opéra National de Paris gaat zijn werk uitvoeren.

Het programma

In het hommageprogramma Ode aan de meester voegt Het Nationale Ballet een parel van meester Hans van Manen aan het repertoire toe: On the Move, een uitgekristalliseerd ballet dat Van Manen in 1992 voor Nederlands Dans Theater maakte. Verder zijn te zien het zinderende 5 Tango’s, het iconische Sarcasmen en het kleurrijke Symphonieën der Nederlanden, op muziek van Louis Andriessen.

Topmusici voor topballet

Voor On the Move speelt violiste Liza Ferschtman het Concerto for violin and orchestra nr. 1 in D major, opus 19 van Sergej Prokofjev. Ode aan de meester wordt muzikaal begeleid door Het Balletorkest en dirigent Matthew Rowe. Sexteto Canyengue en bandoneonist Carel Kraayenhof (interview hier) spelen muziek van Astor Piazzolla in het beroemde 5 Tango’s.

Terechte aandacht

Maar liefst vijftig buitenlandse gezelschappen voeren werk van Van Manen uit. Meer dan 150 balletten maakte de best bescheiden choreograaf. (Lees hier een interview door danseres Nienke Wind en hier een dubbelinterview met Roel Voorintholt.) Ooit begonnen bij Sonia Gaskell is de bewonderenswaardig danskunstenaar dan ook nooit meer weg te denken uit de danswereld. Terecht dat de veelvuldig onderscheiden choreograaf een hommageprogramma krijgt bij ‘zijn’ Nationale Ballet.

Informatie en kaarten

Ode aan de meester is te zien van vrijdag 15 t/m 30 september te zien in Nationale Opera & Ballet. Kaarten zijn vanaf 1 juni te koop.

Update

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima wonen de première op vrijdagavond 15 september bij!


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.