Ongelofelijke precisie in Under the Horizon van Huang Yi en het Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor presenteert het spraakmakende Under the Horizon, een internationale coproductie met choreograaf Huang Yi (Taiwan) en het Taipei Performing Arts Center.

Het is het resultaat van vijf jaar intensieve samenwerking. Moderne dans en beweging, video, live soundscapes en koormuziek gaan in Under the Horizon een unieke verbinding aan. 

Een reis naar het hiernamaals

Chinese mythologie wil dat achter de horizon het hiernamaals begint. Het is die horizon die Huang Yi en het Nederlands Kamerkoor inspireerde om deze voorstelling te maken. Huang Yi: “Ik raakte als kind gefascineerd door schaduwen op de wand. Ik had het gevoel dat ik via die schaduw mensen van een andere wereld kon zien, dat ik een blik kon werpen op het hiernamaals. Ik vroeg me af: is er een manier om via je schaduw de doden te vergezellen?”

Huang Yi Studio +

Huang Yi staat bekend als innovator. Met zijn dansgezelschap Huang Yi Studio + vergaarde hij wereldwijde faam met de voorstelling Huang Yi & Kuka, waarin hij danst met een eenarmige robot. Zijn werk wordt internationaal met grote aandacht gevolgd, omdat hij op innovatieve wijze techniek en dans koppelt, in een taal die persoonlijk te noemen is.

Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor: ‘Toen we zijn voorstelling met de robot zagen, wisten we gelijk dat Yi’s fysieke taal zich bij uitstek leent voor koormuziek. Daarom zijn we met hem het gesprek aangegaan.’

Verfijnde technieken

Voor Under the Horizon ontwikkelden Huang Yi en audiovisueel artiest Ryoichi Kurokawa (Japan) verfijnde technieken van ongelofelijke precisie: een jarenlang proces. Waar in het traditionele schimmenpel de schaduwen het directe resultaat zijn van figuren op het podium, werken Huang Yi en Ryoichi Kurokawa met voorgeprogrammeerde schaduwen. Ze scheppen een wereld waarin dansers en zangers de schaduwen ontmoeten en waar werkelijkheid en verbeelding in elkaar opgaan.

De wereldpremière is op 21 september 2018 in de Stadsschouwburg Utrecht. Na de Nederlandse tournee van 21 september tot 6 oktober, beleeft Under the Horizon de Aziatische première op 18 oktober 2018 in Taipei.

Credits

Artistiek leider / Choreograaf | Huang Yi
Muzikaal concept | Huang Yi, Tido Visser
Audio / Visual | Ryoichi Kurokawa
Beweging | Huang Yi, Hu Chien, Lin Jou-Wen
Koor | Nederlands Kamerkoor
Dirigent (op video) | Peter Dijkstra
Dramaturgisch advies | Peggy Olislaegers

Speellijst

wo. 19 september 2018, 20.15
Amersfoort, De Flint
Voorpremière
Pre-concert van Kamermuziekfestival September Me.

vr. 21 september 2018, 20.00
Utrecht, Stadsschouwburg
Première

zo. 23 september 2018, 20.15
Tilburg, Theaters Tilburg

wo. 26 september 2018, 20.00
Kerkrade, Theater Kerkrade

vr. 28 september 2018, 20.15
Eindhoven, Muziekgebouw Eindhoven

zo. 30 september 2018, 20.15
Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ

wo. 3 oktober 2018, 20.00
Den Haag, Zuiderstrandtheater

za. 6 oktober 2018, 20.15
Leeuwarden, Stadsschouwburg De Harmonie
Onderdeel van Friese Dansdagen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.