Openingsgala Holland Dance Festival toont kracht in beperking

Het openingsgala van het Holland Dance Festival 2018 gaf een voorproefje van wat de komende weken te zien is. Van een rolstoeldans tot breakdance op het ijs.

Van 25 januari t/m 11 februari 2018 vindt in vier steden (Den Haag, Delft, Rotterdam en Amsterdam) het tweejaarlijkse Holland Dance Festival plaats. Een van de weinige echte dansfestivals in Nederland, naast de Nederlandse Dansdagen. Met het Openingsgala op 25 januari 2018 in het Zuiderstrandtheater in Den Haag bood artistiek directeur Samuel Wuersten een blik op wat er allemaal te zien is tijdens het festival. Dat is veel, en divers.

Kracht in beperking

Geen huzarenstukjes tijdens dit gala zoals een pas de deux uit Le Corsaire. Maar wel een zeer indringend duet tussen een danser en een danseres in een rolstoel. Langzaam komt het op gang maar Dare to Wreck van Skånes Dansteater krijgt je steeds meer te pakken. De kracht van de dansers, de intense relatie tussen de twee, de verbluffende vondsten wat je kunt doen in zo’n danssituatie en ten slotte de kwetsbare afhankelijkheid: echt een pronkstuk voor een gala anno 2018.

Vertical Influences

Wat ook beperkend werkt voor dans is ijs. In een trailer tijdens het gala dansen schaatsers uit Canada – het ijshockeyland bij uitstek – in de Uithof. Niet op de grote schaatsbaan waren de voorstellingen Vertical Influences te zien, maar in de ijshockeyhal. Normaliter vindt daar een enorme show met muziek en lichteffecten plaats voorafgaand aan een wedstrijd. Dit keer gaf Le Patin Libre er van 23 t/m 27 januari een show weg waarbij kunstschaatsen een moderne, urban dans is. ‘Cutting edge ice dance performance’.

Dancing Grandmothers

Dansen op leeftijd? Natuurlijk! In Let me change your name uit Zuid-Korea danst choreografe en grootmoeder Eun-Me Ahn ook mee. Zelfverzekerd, ervaren en met gemak. Verwacht geen oubollige dans met bloemenjurkjes. Integendeel, de lange jurken in knallende kleuren vliegen uit en ontbloot danst dit gezelschap in harde soundbites een rauwe energie weg. Tijdens het festival zelf treden meer grootmoeders op in het succesvolle Dancing Grandmothers.

Dansen in een droomwereld

Ook kleurrijk en divers is Bliss, gedanst door studenten van de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium. De choreografie van Johan Inger, ex-NDT, past als een handschoen op de jonge dansers. Een heerlijk stuk waarin iedereen als een soort Snoopy genietend alle zorgen weg danst. Waarom niet even leven in een droomwereld?

Jiří Kyliáns Scalamare

Een prachtige bijdrage aan het gala was de film Scalamare van Jiří Kylián. Een dreigend maar niet geheel uitzichtloos portret van een echtpaar, gefilmd aan het indrukwekkende Monumento ai Caduti, een Italiaans oorlogsmonument aan de zee. De korte film roept de vraag op of het gewelddadige verleden die de plek symboliseert de dreiging vormt, of de gebreken van de ouderdom die bij het koppel intreedt.

han ebbelaar alexandra radius

Een gouden danskoppel

En dan was er de uitreiking van de Jiří Kylián Ring, aan niemand minder dan Han Ebbelaar en Alexandra Radius. Dit gouden danskoppel van de Nederlandse dans is nog steeds uiterst actief in de dans. Met hun Dansersfonds ’79 weten ze op allerlei manieren dansers en dansmakers te ondersteunen. Onder toeziend oog van Prinses Beatrix, die andere grote ondersteuner van de Nederlandse dans, werd het paar extra gelauwerd.

Naar het echte festival 

Natuurlijk was er nog veel meer te zien tijdens het gala, en veel nog niet. Wat dacht je van Summa van Samir Calixto en het Cello Octet Amsterdam (8 topcellisten!), een duet van Mats Ek, de Martha Graham Dance Company, een avond lang Ohad Naharin? Ga naar de website van het Holland Dance Festival en maak je keuze!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.