Temperamentvol Pablo bij Scapino Ballet Rotterdam

Het temperamentvolle Spanje van Pablo Picasso vastleggen in dans. Dat doet choreograaf Marcos Morau bij Scapino Ballet Rotterdam in Pablo.

Het past goed in de programmering van het jubilerende Scapino: Pablo. Want in het totaalspektakel en ‘cirque noir’ TING! lonkte choreograaf Ed Wubbe al naar de duistere films van David Lynch. Ook de Spaanse choreograaf Marcos Morau (Valencia, 1982) vindt daar zijn inspiratie. Net als in balletten van William Forsythe of Pina Bausch.

Maar Morau is eigenlijk helemaal geen danser of pure choreograaf.

Wie is Marcos Morau?

Hij is schilder en studeerde aan een theateropleiding. Ritmische gymnastiek van een nichtje bracht hem met dans, of liever gezegd beweging in contact. Dat begon in hem te zitten en liet hem niet meer los, vandaar dat hij een jaar choreografie studeerde.

Dans is emotie

In 2005 richtte Morau La Veronal op. Een veelzeggende naam van het theatergezelschap: het is het middel waarmee Brits schrijfster Virginia Woolf een zelfmoordpoging deed. Morau heeft dus iets met tragiek en drama. En dat zie je terug in zijn werk. De opkomende grote naam in de danswereld wil het publiek raken. Net zoals toen hij aan de deur bij een theater werkte: hij zag mensen die met allerlei emoties uit de voorstelling kwamen. Een danswerk heeft voor de choreograaf ook een sociale betekenis.

Dans is meer dan alleen een voorstelling oplepelen.

Daarom is dans van Marcos Morau zeker niet voor alleen dansmensen. Want in die valkuil kunnen choreografen die ex-dansers zijn weleens terechtkomen. Dat je teveel voor insiders aan het maken bent. Morau ziet zichzelf echter als iemand van buitenaf en mengt in zijn werk diverse kunstvormen.

Levendige voorstelling Pablo

Dat kun je ook verwachten in Pablo. Wereldoorlogen, dictatuur en hervormingen worden erin weergegeven met film, literatuur, muziek, dans en fotografie. En maar liefst 24 musici van Sinfonia Rotterdam geven uitdrukking aan de Spaanse ziel en temperamentvolle volksaard. Compleet met het gehele gezelschap gestoken in historische kostuums, een motor en een rouwstoet die het toneel opkomen.

Morau in Nederland

PABLO is een nieuwe creatie maar gebaseerd op Los Pájaros Muertos, dat met veel succes is opgevoerd op locaties in Barcelona, Venetië, Brazilië en Parijs. Eerder al was werk van Morau te zien in Nederland, op Julidans en bij TWOOLS van Scapino Ballet Rotterdam. Pablo zal vanaf de première op 7 december in de Rotterdamse Schouwburg zeker niet onopgemerkt door het land gaan.

Bekijk hier de speellijst


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.