Geen vooroordelen in PARA | DISO Revisited van ICK

Wat is het paradijs? In het laatste deel van een dansvierluik dat is geïnspireerd op La Divina Commedia gaan Emio Greco en Pieter C. Scholten met open vizier op zoek naar antwoorden.

Velen hebben erover geschreven. Het paradijs. Ook Dante Alighieri, in zijn La Divina Commedia. Het beroemde epos vormde een bron van inspiratie voor een dansdrieluik van ICK: HELL uit 2006 en het in 2008 uitgebrachte tweeluik [purgatorio] POPOPERA en [purgatorio] IN VISIONE. In 2010 volgde een afsluitend deel:  youPARA | DISO. Nu komt er een herbewerking van het succesvolle werk: PARA | DISO Revisited.

Geen makkelijke antwoorden

Het paradijs. Wat is het? Wanneer je het onderwerp loskoppelt van alle vooroordelen blijkt dit geen eenvoudig te beantwoorden vraag. Wat moeten we verwachten van datgene wat we zo hoog aanschrijven?  

In de dansvoorstelling leggen zes performers hun individuele weg naar het paradijs af. De Koreaanse architect Minsuk Cho creëerde een monumentaal decor waarin de grootsheid en breekbaarheid van het paradijs zichtbaar wordt. Met de dansers treedt je binnen in een paradijselijke witte, transparante wereld. Maar een dubbelzinnige wereld ook: het paradijs heeft vele gezichten en deze zijn even mooi als afschrikwekkend.

(lees verder onder de video)

Herbewerking

Voor het nieuwe PARA | DISO Revisited werken Emio Greco (interview hier) en Pieter C. Scholten met nieuwe dansers: Marysia Wiercińska, Arad Inbar, Kim Amankwaa, Helena Volkov, Tycho Hupperets en Quentin DeHaye. Vanuit deze nieuwe performers worden in de voorstelling nieuwe statements gebracht, in woord en dans. De voorstelling is aangepast voor kleinere zalen.

Na de voorstelling op 4 februari in het Theater aan het Spui in Den Haag wordt de winnaar van de Dansfoto van het Jaar 2016 bekendgemaakt.


Misschien ook interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.